mszp.hu | Belföld
2020. június 19. 14:22

Méltatlan politikai játszma zajlik a Lánchíd körül

Méltatlan politikai játszma zajlik a Lánchíd körül
A Lánchíd körül méltatlan politikai játszma zajlik – mondta Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének szocialista polgármestere pénteken az ATV Start című műsorában, ahová Stummer János jobbikos országgyűlési képviselővel hívták beszélgetésre.

„Egyszerűen nem felel meg a valóságnak”, hogy minden külső körülmény adott, és a Fővárosi Önkormányzat vagy Karácsony Gergely főpolgármester azért nem újítja fel a Lánchidat, mert nem akarja vagy alkalmatlan – mondta Őrsi Gergely.

Ha Karácsony akkor írt volna ki közbeszerzést a felújításra, amikor a járványhelyzet alatt a Fővárosi Közgyűlés jogait egyszemélyben gyakorolta, „akkor az lett volna a probléma” - mutatott rá. Hozzátette: ő II. kerületi polgármesterként, bár gyakorolta a bizottság és a testület hatásköreit, szintén nem írt ki közbeszerzést a járvány idején.

„Egy normális országban elmondható lenne”, hogy politikai nézeteitől, lakhelytől, mindentől függetlenül minden fél érdekelt abban, hogy a Lánchíd megújuljon – jegyezte meg, hozzátéve: ugyanez elmondható az egészségügyre, az oktatásra és számtalan más ügyre, ami nem lehet pártpolitikai ügy.

A Lánchídra a költségvetésben át kellene csoportosítani „a lehető legtöbbet, és amennyi elég”, például a most nyugdíjasoknak kiküldött propagandaújságra, a nemzeti konzultációra vagy más kormányzati kommunikációra szánt pénzekből - mondta.

Rámutatott: a Tarlós-éra végén azért vonták vissza a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzési eljárást, mert arra a kiíráshoz képest túl magas, 28 milliárd forint körüli ajánlatok érkeztek be.

A híd felújítására indított párhuzamos gyűjtésekről azt mondta: azok is azt jelzik, hogy a Lánchíd nemzeti jelkép, ami „nem érdemli, hogy ilyen politikai viták legyenek körülötte”.

Kérdésre beszélt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázóról, akinek sajnálatos halála vele együtt megemlékezők ezreit szólította csütörtökön a Margit-szigetre. Őrsi elmondta: bár személyesen nem ismerte őt, generációjuk legnagyobb sportolójának tartja, akinek szerénysége maximális elhivatottsággal párosult, s aki a II. kerületi futóversenyeken is azt mutatta meg: a sport nemcsak a versenyszellemről, hanem a közösségről, a csapatról és a részvételről szól.

Stummer János arról beszélt: bár a jövő évi költségvetésben megemelkedtek a honvédelmi kiadásokra szánt összegek, azok eszközbeszerzésre mennek, holott a rendőrök és katonák „egészen megalázó”, 140-160 ezer forintos alapbérének legalább másfélszeresére emelésére lenne szükség - már csak azért is, mert az iskolarendőrség és a hulladékrendőrség bevezetésével egyre több a plusz feladatuk.

Kapcsolódó párttagok