Belföld | szélsőségek közlemény
2013. március 12. 14:52

Méltó büntetést a gyűlöletcselekmények elkövetőinek

"Megbízható adatok és statisztikák kellenek a gyűlöletből fakadó bűncselekményekről, hogy megfelelő jogalkotással és stratégiával megelőzhessük, büntethetővé tehessük azokat. A tagállamok felelőssége, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás következetesen feltárja és megbüntesse ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetőit"  - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem megerősítéséről tartott kedd délelőtti vitában.

“A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.” Ezt nem egy radikális szervezet képviselője, hanem egy magát középjobbnak nevező párt tagja írta le Magyarországon. "Készek vagyunk kinyitni a gázkamrákat” - nyilatkozta a görög Arany Hajnal párt parlamenti képviselőjelöltje, bemutatva, hogyan kezelnék az illegális bevándorlás problémáját - kezdte felszólalását Göncz Kinga.

"Romák, zsidók, muzulmánok, melegek, feketék, fogyatékossággal élők - a gyűlöletből fakadó bűncselekmények leggyakoribb áldozatai. De a szélsőséges eszmék mindannyiunkat fenyegetnek. Az uszító, kirekesztő retorika ma már a közbeszéd része. A krízis következtében nőtt a populizmus, a szélsőségesség is" - hangsúlyozta a szocialista képviselő.

"Nincsenek megbízható adataink arról, hogy hányan áldozatai a szóbeli és a fizikai erőszaknak az Európai Unióban. A megalázottak, bántalmazottak nem jelentik a hatóságoknak a gyűlölet megnyilvánulásait. Adatok, statisztikák kellenek a gyűlöletcselekményekről, hogy megfelelő jogalkotással és stratégiával megelőzhessük, büntethetővé tehessük azokat, s hogy az áldozatoknak megfelelő védelmet nyújthassunk".

"A tagállamok felelőssége, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás következetesen feltárja és megbüntesse ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetőit. Régi és sürgősen pótlandó adóssága a kormányközi Tanácsnak a horizontális antidiszkriminációs direktíva" - fejezte be felszólalását Göncz Kinga, aki a rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelem megerősítéséről szóló parlamenti állásfoglalás egyik előterjesztője volt.