2011. április 20. 12:38

Méltó elismerés Ferge Zsuzsának

"Nagy örömmel fogadtam a hírt, hogy az Európai Polgár Díjat a befogadó társadalomért, a hátrányos helyzetű emberek fölzárkóztatásáért fáradhatatlanul küzdő Ferge Zsuzsa akadémikusnak ítélte oda az Európai Parlament" - fejtette ki Göncz Kinga. "Ferge Zsuzsa több évtizedes tudományos és közéleti tevékenységét a szegények, a kirekesztettek ügyének szentelte, személyében az arra legméltóbb kapta meg az EP rangos elismerését" - fogalmazott a szocialista EP-képviselő.

Az Európai Polgár Díjat olyan magánszemélyeknek, közösségeknek, szervezeteknek ítéli oda az Európai Parlament, akik, illetve amelyek sokat tettek az uniós polgárok közötti megértés és együttműködés fejlesztéséért, a határokon átnyúló kooperáció erősítéséért. Ferge Zsuzsa akadémikust, szociológust Göncz Kinga jelölte a díjra, amelyet a Jerzy Buzek parlamenti elnök vezetésével létrejött grémium ítélt oda a magyar tudósnak. Az Európai Polgár Díjat az év második felében, ünnepélyes keretek között vehetik át a díjazottak.

"Ferge Zsuzsa sok évtizede a társadalom kirekesztettjeinek a szószólója. A szükséget szenvedők védőügyvédje, aki rendszerektől és kormányoktól függetlenül, mindig ugyanazért és ugyanolyan szenvedéllyel emelte föl a szavát: a szegénység fölszámolásáért, a hátrányos helyzetűek fölemeléséért, az egyenlő esélyekért, az emberhez méltó életkörülmények biztosításáért mindenki számára. Európa-szerte ismert és elismert tudományos műveiben, hazai közéleti megnyilvánulásaiban szüntelenül arra figyelmeztetett bennünket, hogy ne hagyjuk cserben embertársainkat. Magyarok és európaiak, Ferge Zsuzsának is köszönhetjük, hogy közös, megóvandó értékeink a szociális vívmányok" - fejtette ki Göncz Kinga.