nepszava.hu | Belföld | idősek világnapja nyugdíjak
2017. október 01. 18:38

Méltó időskort mindenkinek

Gyakran hallani szakértőktől és politikusoktól, hogy ma Magyarországon kiváltságos dolog nyugdíjasnak lenni. Én nem így gondolom: szerintem ezek az emberek nem ismerik a magyar valóságot. Egy végigdolgozott élet után mindenkinek járna a méltó időskor, a Fidesz-kormány mégis tízezrektől vette el a megélhetésüket, és százezreket tart tudatosan szegénysorban. Az MSZP megoldásai valódi baloldali megoldások, amik a tiszteletről és felelősségről szólnak.
Magyarországon a Fidesz retorikájának betudhatóan újra kirobbant a nyugdíjasokról szóló vita. Ennek során ki is derült, minek gondolja Orbán Viktor a nyugdíjasokat: szavazógépnek, akik megfélemlíthetők és megvásárolhatók. A kormánypárt hazugságokkal tömködi az emberek fejét: nem létező ellenségekről, fejük tetejére állított igazságokról szól ma a politika ahelyett, hogy a problémákról beszélnénk, és valódi megoldásokat találnánk rájuk.
 
Kezdjük tehát ezzel. Ma Magyarországon több mint 70 ezer idős ember él kevesebb, mint 50 ezer forintból havonta. Ebből képtelenség ételt venni és lakást fűteni egyszerre: ezek az emberek nyomorognak, éheznek egy olyan országban, amely számolatlanul szórja a pénzt luxuskiadásokra, stadionokra. A rokkantnyugdíj-rendszer átalakításával a Fidesz több tízezer beteg embertől vette el a megélhetést jelentő pénzt. A Fidesz 2013-ban úgy döntött, hogy a közszférában egy idős ember csak akkor dolgozhat, ha közben lemond a nyugdíjáról – miközben Magyarországon óriási a munkaerőhiány. Ez egyszerre értelmetlen és megalázó. Pontosan úgy, mint a másfél százalékos nyugdíjemelés, ami a gazdagoknak kedvez, a szegényeknek csak alamizsnát jelent.
 
Szerintem a Fidesz politikája képmutató. Miközben Orbán az idősek megbecsüléséről beszél, birkának és szavazógépnek tekinti őket, akiket kellő riogatással a Fidesz karámjába lehet terelni. De az MSZP szerint sokkal többet lehetne tenni a nyugdíjasokért – és ehhez nem onnan kellene elvenni, ahol hiányozni fog, hanem onnan, ahová egyébként is túl sok közpénz jut. A szakértőink szerint a 13. havi nyugdíjat ma vissza lehetne állítani, ez kizárólag politikai akarat kérdése, ami a Fideszben látványosan nincsen meg.
 
Szerintünk senki nem kaphat Magyarországon a XXI. században 60 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat. Nem éhezhetnek, nem nyomoroghatnak idős emberek ebben az országban, főleg addig nem, amíg mások milliós nyugdíjakat kapnak. A Fidesz az egykulcsos adóval évente csaknem 500 milliárd forint támogatást ad a gazdagoknak. Ez fölösleges pazarlás. Az Orbánok, Tiborczok és Mészáros Lőrincek által ellopott pénz pedig akkora összeg, hogy nemzetgazdaságilag is számolni lehet vele, ha vissza tudjuk szerezni. Ennek egyetlen feltétele a 2018-as kormányváltás.
 
Szerintünk azonnal el kell törölni a nyugdíj melletti munkavállalás korlátozását is. Magyarországon egyre több a hiányszakma, az egészségügyben és a szociális szektorban sokszor képtelenség munkavállalót találni. A korlátozás eltörlése ezt a problémát oldaná meg. A rokkantnyugdíj pedig jár minden beteg idős embernek, akiktől Orbánék elvették, nem törődve azzal, hogy tízezreket hagynak az árok szélén. És bár rég a XXI. században élünk, még nem sikerült a kormánynak felismernie azt, hogy a méltó időskori nyugdíj csak az egyik feltétele a megfelelő életnek. Az államnak igenis feladata van abban, hogy az időskort tartalommal töltse meg: klubokat, foglalkozásokat, képzéseket biztosítson számukra, segítsen a szabadidő aktív eltöltésében.
 
Az MSZP megoldásai igazi baloldali megoldások, amelyek azonban nemcsak a ma, hanem a holnap nyugdíjasainak is biztonságot nyújtanak. A mi gyerekeink már nem is hisznek abban, hogy valaha lesz nyugdíjuk, ez pedig jelzi, mennyire nem bíznak meg a magyar államban. Ez megengedhetetlen. Mindenkinek hozzáférhetővé kell tennie, mennyivel járult hozzá a nyugdíjkasszához, és alkotmányos alapelvként kell rögzíteni, hogy aki a nyugdíjjárulékot fizette, annak a nyugdíj is jár – de még a kényszerből feketén, bejelentés nélkül dolgozókat sem szabad az éhezés szélére juttatni.
 
A magyar állam kezéből ma kifolyik a pénz. A szegények adója oligarchákat és fideszes politikusokat hizlal. Az nem közcél, hogy a milliárdos politikai vezető minden gyereke milliárdos legyen: az viszont igen, hogy mindenkinek járjon a méltó időskor, aki Magyarországon és Magyarországért dolgozott. Az MSZP programja pontosan erről szól.
 
Molnár Gyula,
az MSZP elnöke