Népszava
2011. augusztus 26. 09:54

Mélyen a zsebünkbe nyúl Orbán Viktor

A kormánynak jövő szerdáig szint kell vallania: a jövő évi költségvetésben milyen újabb megszorításokat terveznek. Bár Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt héten kijelentette, hogy a lakosságot nem fogják érinteni az idén megbukott gazdaságpolitika hibáiból eredő újabb jövedelemcsökkentő intézkedések, ennek a kijelentésnek a megalapozottságában egyetlen mérvadó közgazdász sem hisz.

A nemzetgazdasági miniszternek a kormány elé kell terjesztenie augusztus 31-ig a 2012. évi költségvetés tervezetét. Bár már tavaly is halogatta a második Orbán-kormány - a 2010. évi országgyűlési választásokra tekintettel - a büdzsé benyújtásának időpontját, idén ezzel feltehetően nem lesz gond. Azzal viszont annál inkább, hogy a 2012. évi költségvetés milyen kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket tartalmazzon, figyelembe véve Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti kijelentését: a költségvetés előzetes elképzeléseinek módosításának terheit nem kívánják a lakosságra áthárítani. Erről az ígéretről nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden bizonnyal teljesíthetetlen, bár arra számítani lehet, hogy valamilyen "védő" program címkével ellátva (mint a milyen a nyugdíjvédő vagy az otthonvédő) program volt, és megfelelő propagandával a kormány megpróbálja majd a gazdaság szereplőivel elhitetni, hogy a további bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések nem megszorítások, és különben is mindez a családok érdekeit szolgálja. Az alábbiakban sorra vesszük azokat a lehetséges jövedelempolitikai és adóintézkedéseket, amelyeket a kormány feltehetően még ez év őszén, illetve a jövő év elején végre fog hajtani. Két - kőbe vésett - fix pont is meginoghat jövőre: az egykulcsos adórendszer és az államadósság folyamatos mérséklése.

Hogyan csökkenthetők a 2012-es büdzsé terhei

- A Széll Kálmán Terv maradéktalan teljesítése, mellett az idei év közbeni 250 milliárd forintos zárolást bázisba építik. (Gondot okozhat, hogy a kormányzati szervek és háttérintézményeik számos feladatuk elvégzését - a zárolás miatt - 2012-re halasztották, ennek azonban nem lesz meg a fedezete.)

- Összességében 1300 milliárd forinttal kell csökkenteni a költségvetés egyenlegét.

- Már az év elején új tartalékalapot alapot kell majd képezni arra az esetre, ha - a már csökkentett mértékű - gazdaságpolitikai elképzelések, növekedési kilátások jövőre sem valósulnak meg.

- Az élő munka terheit nem csökkentik

- Bizonyosnak látszik, hogy a rokkantnyugdíjasoknál a tervezett 88 milliárd forintos megtakarítás nem valósul meg. Ahhoz, hogy ez teljesüljön -. a Policy Agenda számításai szerint - januárban 120 ezer, a kormányzati megítélés szerint ismét munkaképessé tehető, rokkantnyugdíjas járadékát 2012. január 1-jétől meg kell szűntetni, ez azonban nem látszik lehetségesnek, a kormány emellett nem számolt a rehabilitációs költségekkel sem. Ennek pótlására a nyugdíjrendszerben esetleg változások várhatók. Ilyen lehet az öregségi nyugdíjkorhatár ismételt felemelése.

- A szuperbruttósítást valószínűleg nem szüntetik meg.

- Az adójóváírást az eredeti elképzelésekkel szemben nem két, hanem egy lépcsőben vezetik ki.

- A gyógyszerkassza további megnyirbálása várható, erről ősszel születhet meg a döntés, annak ellenére, hogy a közeli napokban számos gyógyszer ára csökken.

- Felülvizsgálhatják a közgyógyellátottak körét, és tovább szűkíthetik a térítésmentesen, vagy csekély térítéssel járó gyógyászati szolgáltatások körét, illetve felemelhetik a betegek hozzájárulásának mértékét.

- Az egészségügyi, az oktatási, a kulturális kiadásokat mérséklik, később meghatározandó terv szerint. (A presztízs sportkiadásokra ez a visszafogottság nem lesz jellemző.)

- Az alsó fokú oktatás államosítására hivatkozva mérséklik az önkormányzatok normatív támogatását.

- Tovább halasztják a különböző infrastrukturális beruházások megépítését, illetve alacsonyabb technológiai szinten, több esztendőre elosztva valósítják csak meg azokat.

Miként növelhetők a költségvetés bevételei

- A dohányjövedéki adó (korábban elhalasztott) mértékének felemelése. (Az üzemanyagét viszont feltehetően nem emelik meg, a politikai feszültség elkerülése, és a várható forgalom visszaesése miatt.)

- Az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó mértékének látszólagos érintetlenül hagyása mellett, szolidaritási adó címén a legmagasabb jövedelemkategóriákban új adónemet vezetnek be. (Ezzel tulajdonképpen visszaállítják a korábban elvetett két kulcsos adórendszert.)

- Az általános forgalmi adó 25 százalékos mértékét csak azért nem emelik meg, mert az már az uniós direktívákba ütközne.

- Részben "visszacsempészik" a Fidesz által kezdeményezett 2008-as népszavazás által elvetett felsőoktatási tandíjat, a költségtérítéses hallgatói helyek arányának növelésével.

- Továbbra is fenntartják a pénzintézeteket sújtó, nemzetközi viszonylatban is rendkívül magasnak mondható különadót, a korábbi kormányzati ígéreteknek ellentmondva.

- Nem szűnik meg a telekommunikációs és az energetikai társaságok, valamint a külföldi tulajdonban lévő kiskereskedelmi láncok szektoradója sem, annak ellenére, hogy ez fékezi a beruházási szándékokat, amely a munkahelyteremtés ellen hat. (A bevásárlóközpontok jövőbeni terjeszkedését egyébként fékezi majd a tervezett plázastop is, amely az építőipari tevékenységet is alacsonyabb szinten tartja.)

- Megadóztatják az eddig az áfamentes kategóriába tartozó befektetési aranyat. (Az ékszerek és a fogarany eddig is adókötelesek voltak.)

- A térítéses gyógyszerek ártámogatásának csökkentésével a bevételek növekednek, vonatkozik ez a gyógyászati segédeszközökre is.

- A gyógyszergyárak idén bevezetett különadója is fennmarad, bár azt látszólag a K+F tevékenységhez kötik.

- Az idén szeptembertől bevezetésre kerülő chips adó átal érintett termékek körét bővíthetik. (Az eredetileg a jogszabálynak a köznyelvben nevet adó hamburger, és más gyorséttermi ételek az első körben kimaradtak a megemelt adózás köréből.)

- Megemelhetik a televíziós és egyéb műsorszolgáltatók sugárzási díját, a szerencsejáték adót, a játékkaszinók koncessziós díját.

Népszava

Az eredeti írás az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=464397