mszp.hu | Külföld | Ukrajna Európai Unió
2014. március 12. 13:24

Mélyen elítélendő a Vereckei hágós emlékmű megrongálása

"Ukrajna csak új módon tartható egyben: regionalizációval, egy valódi föderalizmussal - hiszen akkora a különbség az ország nyugati és keleti fele között. Az ideiglenes ukrán kormánynak egyértelművé kell tennie, hogy egyetlen ukrajnai népcsoportot sem érhet hátrányos megkülönböztetés, legyen szó a 150 ezres magyar kisebbségről, vagy a 17 milliós orosz társnemzetről. Az ukrán nyelvtörvény szimbolikus eltörlése egyértelműen az ukrajnai orosz társnemzet ellen irányul. A döntés ellehetetleníti a kisebbségi, közte a magyar nyelvhasználatot az oktatás és a hivatali ügyintézés során a Beregszászi, az Ungvári, a Nagyszőlősi és a Munkácsi járásban. Ukrajna stabilitásának megőrzése érdekében nem mehet szembe az általa is ratifikált nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménnyel valamint a Nyelvi Kartával. Mindenekelőtt törvényben kell a széleskörű kisebbségi jogokat szavatolni. Ezt eddig egyetlen ukrán vezetés sem biztosította. Mélyen el kell ítélnünk, hogy tegnap ukrán nacionalisták magyar történelmi emlékhelyet rongáltak meg a Vereckei-hágón. Azonnal vissza kell állítani az orosz nyelv államnyelvi státuszát egy olyan országban, amelynek fele ezt használja a mindennapi érintkezés eszközeként. Az is elfogadhatatlan, hogy a Krímben eltörölték az ukrán nyelv használatát, ezt is vissza kellene állítani. Putyint keményen bírálni kell, de démonizálni hatástalan. " - emelte ki Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az ukrán válság kapcsán rendezett európai parlamenti vitában.

"Tisztázni kellene, hogy az Európai Unió mit is akar kezdeni Ukrajnával? Az EU, az IMF, az USA képes lesz-e együttesen pénzügyileg, politikailag stabilizálni Ukrajnát? Még ha lenne is ehhez elég pénzügyi eszközünk - de nincsen - van-e hozzá koncepciónk? Szembe kell néznünk a kemény, geopolitikai realitással, hogy Ukrajna Oroszország együttműködése nélkül nem stabilizálható. Helyes, hogy kiállunk a demokrácia, a jogállamiság, Ukrajna területi egysége mellett." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.
 
Tabajdi Csaba aláhúzta: "A Krím elszakadása, visszatérése Oroszországhoz szinte elkerülhetetlennek látszik, hiszen nem csak az orosz területszerző politika áll mögötte, hanem milliós orosz tömegek önrendelkezési igénye. Ha Koszovónak az elszakadást a külső önrendelkezést megengedte a nemzetek közössége, ezt milyen alapon tagadják meg a Krím lakosságától? Sokan nem akarják tudomásul venni, hogy a Kelet-Ukrajnában tömbben élő oroszok hangulata alapvetően különbözik a Krímben élő orosz többségétől. Az, hogy a kétmilliós Krímben élő 1,2 millió orosz eljutott érzelmileg ide, óriási szerepe volt az új ukrán vezetés féktelenül felelőtlen provokációjának, amellyel eltörölte az orosz nyelv államnyelvi státuszát."
 
A szocialista EP-képviselő hangsúlyozta: "Az ukrajnai válság rendezését megnehezíti, hogy egymást kölcsönösen provokálja a felkorbácsolt orosz és ukrán nacionalizmus. Ezt kellene lehűteni, mert tartóssá válása ellehetetleníti az oroszok és az ukránok évezredes együttélését. Üdvözlendő, hogy az uniós külügyminiszterek múlt heti közleményükben külön kitérnek a nemzeti kisebbségek jogainak szavatolására, elsősorban a nyelvhasználattal kapcsolatban. Sokkal hitelesebb lenne azonban az Unió fellépése, ha a saját területén elő több mint 40 millió nemzeti kisebbséghez tartozó uniós állampolgár jogait is tiszteletben tartaná."