2012. július 27. 12:52

Melyik országban él Orbán Viktor?

Orbán Viktor szerint nagyban segítené az országot, ha eljutnánk odáig, hogy egy munkaképes ember nem kaphat több segélyt egy bizonyos összegnél, és ez nem haladhatja meg az általános bért, sőt még a közmunkabért sem. Állítólag azt is szeretné, ha az összes szociális segély a munka rendszerén át jutna el a rászorulóknak. Lehet, hogy a miniszterelnök fejben még Közgépesített kirakatcsapata, a Videoton múlt heti szlovákiai vendégjátékának helyszínén jár?

Az első lépés ebbe az irányba annak felvetése, majd törvényi feltételeinek kidolgozása volt, hogy a pénzbeli juttatások egy részét utalványban fizethesse az állam. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kisgyermekes családokat és a kismamákat megfosztják attól az anyagi biztonságtól, amelyet eddig a szociális háló jelentett számukra.

Már ez is azt mutatta, hogy Orbán Viktornak fogalma sincs a magyar társadalmi viszonyokról. Az egész Európai Uniót tekintve Magyarországon a legmagasabb a szociális juttatások aránya. Nem véletlenül: itthon a szegénység csökkentésében a szociális rendszer biztosítja elsősorban a társadalom perifériáján élők számára a mélyszegénység elkerülését. Szociológiai mérések tucatjai mutatják, hogy a társadalmi transzfereknek idehaza sokkal nagyobb szerepe van a jövedelmi biztonság megteremtésében és fenntartásában, mint bármely más uniós országban.

Magyarországon az össztámogatási arány akár csak minimális csökkentése is beláthatatlan következményekkel járhat a szegénység mélyülésére és növekedésére nézve. Ez azt jelenti, hogy nem csupán a lecsúszás sebessége, a mérete is drasztikussá válik!

A miniszterelnök a szociális juttatások további csökkentésének kilátásba helyezésével tovább tereli az általa mélyített szakadékba a már ma is a négymillió mélyszegény hazájaként jellemzett Magyarországot.

Felszólítjuk, hogy ne tegye! Bármit forgat is a fejében Orbán Viktor, tervei között a szociális juttatások további csökkentése, megvonása, befagyasztása nem szerepelhet! Illúzióink persze nincsenek, hiszen mára sajnos oda jutottunk: a nemzetközi hiteltárgyalásokon az EU és az IMF előbb védi a magyarországi szegényeket, mint a magyar kormány.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja