2012. május 18. 13:23

Mélypontra juttatja a Fidesz a magyar-magyar és a magyar-román kapcsolatokat

A Fidesz és kormánya az elmúlt két évben egyetlen lehetőséget sem mulasztott el, hogy Romániát stratégiai partnerként kiemelve, a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat a mindenkori legjobbnak minősítse.

Az elmúlt tíz napban - az új román szociáldemokrata kormány megalakulása óta - azonban minden lehetőséget megragadott arra, hogy az új kormány intézkedéseit jogosan, vagy alaptalanul bírálja. A helyzet odáig jutott, hogy a román külügyminisztérium bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsolt külügyi államtitkár megalapozatlannak minősített kijelentései miatt, egyúttal kifogásolva, hogy a magyar fél Nyirő József Székelyudvarhelyen tervezett újratemetéséről nem tájékoztatta a román hatóságokat.

Bukaresti nagykövetünk ezúttal sem tudott személyesen tájékoztatást adni a Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármesterjelölt kampányát segítő programról, mivel ebben az időpontban Marosvásárhelyen tartózkodott, ahol több megnyilvánulásával beavatkozott a helyi önkormányzati választási kampányba. A jelenleg is hivatalban levő, a választásokon ismételten induló Dorin Florea polgármesterrel történt találkozó kapcsán a nyilvánosság számára ismerté vált a nagykövet kijelentése, amely szerint valahányszor Marosvásárhelyre jön, felkeresi a polgármestert, akihez ”szoros, bizalomra épülő” kapcsolat fűzi. A magyar pártok jelöltjeivel történő találkozó után pedig a sajtónak tett nyilatkozatában magánvéleményét is nyilvánosságra hozta, amelyben megnevezte melyik jelöltre szavazna.

A Magyar Szocialista Párt határozottan elutasítja, hogy a Magyarországot képviselő legmagasabb rangú diplomata választási kampány idején Marosvásárhelyen - tájékozódásra hivatkozva - polgármester-jelöltekkel találkozik, nyilvánosan véleményt mond róluk, személyes álláspontot fogalmaz meg! Ezzel beavatkozik egy olyan választási versenybe, ahol sajnálatos módon több magyar politikai szervezet kampányol egymással szemben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Maros megyei Területi Állandó Tanácsa jogos felháborodásának hangot adó állásfoglalását is szem előtt tartva felkérjük Magyarország Külügyminisztériumát, hogy egyértelműen fogalmazza meg és hozza nyilvánosságra az esettel kapcsolatos álláspontját.

Szabó Vilmos,
a Külügyi bizottság tagja,