Mélyreható munkaerőpiaci reformokat!

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő kerekasztal-beszélgetésen vett részt a horvátországi Splitben, amelyet a Horvátországi Szociáldemokrata Párt Női Fóruma rendezett aktuális európai esélyegyenlőségi kérdésekről.

Gurmai Zita bemutatta az Európai Szocialisták Pártja általa vezetett Nőszervezetének kampányát, amelynek keretében a nemek közötti fizetésbeli különbségek csökkentését célzó javaslatokat fogalmaztak meg. Az EP-képviselő elmondta: “A nemek közötti fizetéskülönbségek átlagos szintje 2008 óta mintegy egy százalékkal, 16,2 százalékra csökkent. Ez azonban elsősorban a munkaerőpiac ágazati szerkezetében a válság következtében végbement változásoknak köszönhető, és nem jelent tényleges előrelépést. További intézkedésekre, mélyreható reformokra van szükség ahhoz, hogy az egyenlő munkáért valóban egyenlő fizetés járjon, függetlenül attól, hogy férfi vagy női munkavállalóról van-e szó.”
 
A kerekasztal-beszélgetésen Tatjana Dalic horvát munkaügyi miniszterhelyettes, Visnja Ljubicic horvát esélyegyenlőségi biztos, a SDP Női Fórumának vezetői, valamint szlovén és olasz parlamenti képviselők vettek részt.