mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2024. május 15. 12:08

Mélyrepülésben az ipari termelés

Mélyrepülésben az ipari termelés
A KSH szerda reggel publikálta az ipari termelésre vonatkozó adatokat, Korózs Lajos, az MSZP alelnöke sajtótájékoztatóján a közzétett mutatókat elemezte. Kiemelte, az elmúlt egy hétben közzétett minden gazdasági adat negatív irányt mutat. Az ipari termelés 10,4 százalékkal csökkent, az építőipari kibocsátás az egy évvel korábbihoz képest 6,3 százalékkal esett vissza, az árak, az infláció pedig 3,7 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés mélyrepülésben van, minden alágában csökkenés mutatkozik, különösen a feldolgozóiparban. A gépgyártásban drasztikus a visszaesés, a villamos berendezés és a számítógépgyártás, valamint az elektronika tekintetében is komoly csökkenésről kell beszélni.

A gyártás és az ahhoz kapcsolódó export-teljesítményeket tekintve sem jobb a helyzet. A gépgyártásban vezető helyen van a járműipar, a jelenlegi gazdaságpolitika húzóágazata ez, egy éves távlatban azonban 11,5 százalékos visszaesés figyelhető meg, míg a villamosberendezés-gyártásban 17 százalék a csökkenés. Ha a gyártásban ekkora a visszaesés, akkor az exportban is ez várható. A járműgyártás kivitele 13,5 százalékkal csökkent, a villamosberendezés exportja pedig 19,4 százalékkal esett vissza. Az ország minden régiójában visszaesés volt, a legnagyobb visszaesés a legfejlettebb régióban, a Nyugat-Dunántúlon mutatkozott.

Korózs Lajos szerint nem látni, hogyan tervezi a kilábalást a gazdasági recesszióból a kormány, ígéretekből bőven van, valós cselekvés azonban nincs. A magyar gazdaság visszaesése azt is jelenti, hogy az egész unióban Magyarország produkálta a három leggyengébb mutatót. Az MSZP alelnöke szerint gyökeres változásra van szükség a kormány gazdaságpolitikájában, jelenleg pedig strukturális problémáról is beszélni kell, melyet a kormány nem kezel. Nagyon komoly lépésekre van szükség a munkaerőpiacon is. Az alacsony hozzáadott értékű, alacsony bérű, betanított munkával nem lehet kilábalni a jelenlegi helyzetből. Korózs Lajos szerint csak a tudásalapú gazdaság a megoldás, a rögtönzésekkel teli és koherenciát nélkülöző gazdaságpolitika maga a csőd.

Kapcsolódó párttagok