mszp.hu | Belföld
2021. július 24. 19:58

„Menjenek haza”

„Menjenek haza”
Jászapáti Rácz Aladár cimbalomművész és Vágó Pál festőművész városa a szélsőséges csoportok fenyegető felvonulásának terepévé válhat holnap. A Magyar Szocialista Párt Jászapáti szervezete megjelenésüket, fellépésüket, a roma lakosság fenyegetését elfogadhatatlannak tartja és visszautasítja! Menjenek haza, vagy ide se jöjjenek.

Elfogadhatatlan, hogy máshonnan pár órára szervezetten ideutazó szélsőséges, indulatokat és gyűlöletet keltő felvonulók tönkre tegyék városunk lakóinak békés együttélését.  Elfogadhatatlan, hogy jelenlétükkel félelmet keltenek és családokat fenyegetnek. Tisztában vagyunk azzal, hogy az ideutazó szélsőségeseket nem a mi életünk érdekli, hanem aljas politikai szándékok vezérlik őket.

Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy a Fideszes önkormányzat semmit nem tett a romaintegrációért és Pócs János Fideszes országgyűlési képviselő, mind antiszemita Facebook bejegyzés megosztásával, mind egy roma ember kazánban való elégetésével viccelődöt.

Mi azt valljuk, hogy az együttélés szabályait mindenkinek, romának és nem romának be kell tartani, és amennyiben valaki bűnt követ el, legyen az bármilyen származású, vele szemben a törvény erejével kell eljárni. Mint ahogy, nagyon helyesen, tette a dolgát a rendőrség az elmúlt hetekben a rendbontókkal szemben. Ellene vagyunk azonban minden általánosításnak, valljuk, hogy nincs „cigánybűnözés”, mert ha egyes emberek megszegik is a szabályokat, azért nem lehet felelőssé tenni az egész roma társadalmat, a többi roma embert.

A Magyar Szocialista Párt az esélyegyenlőség érvényesítését, a szelekció és a szegregáció leküzdését tartja az együttélés zálogának. Azt valljuk, hogy ehhez az út az oktatáson keresztül vezet, mert a hátrányos helyzetű tanulók iskolai kudarca nem szükségszerű. Mi tisztában vagyunk azzal, hogy ma nem bárhol és nem bárkinek van módja dolgozni ezért fontosnak tartjuk, hogy az állam adjon támogatást ahhoz, hogy mindenki dolgozhasson. Szükség van közmunkára, de úgy, hogy a közmunkát végzőkre ugyanazokat a munkajogi és munkavédelmi szabályokat alkalmazzák, mint a többi munkavállalóra, így a minimálbért kapják meg ők is.

Nem kirekesztő megmozdulásokkal, mint amelyet a szélsőségesek szerveznek, nem cinikus semmittevéssel, mint amit a Fidesz játszik el, hanem érdemi intézkedésekkel, és roma mediátorok segítségével lehet elérni, hogy a két együtt élő közösség közötti egyenlőtlenségeket, előítéleteket és konfliktusokat enyhítsük.

Dr. Kertész Ottó országgyűlési képviselőjelölt és a Magyar Szocialista Párt Jászapáti szervezete