mszp.hu | Belföld
2020. július 08. 15:34

Mentegeti a pedofíliát a kormány, az MSZP szigorítást kezdeményez

Mentegeti a pedofíliát a kormány, az MSZP szigorítást kezdeményez
Országos a felháborodás a pedofil ügy miatt – az MSZP kezdeményezi a közszereplőként elkövetett bűncselekmények arányos, minősített esetként történő szigorítását.

Felborzolta az egész ország kedélyeit Kaleta Gábor ügye, aki perui nagykövetként, hivatali számítógépét használva tárolt nagymennyiségű, néhol nemcsak pornográf, de erőszakos, pedofil tartalmú képet és videót, melyért aránytalanul alacsony, nevetséges büntetést kapott, és még a közügyektől sem tiltották el – ismertették online sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, az Országgyűlés Külügyi bizottságának szocialista alelnöke és dr. Szakács László, az MSZP alelnöke szerda délután, Budapesten.

„A rendszer működésével baj van, ha ilyen enyhe ítélet születhetett azután, hogy valaki közel 20.000 pedofil képet rendszerezett a hivatali számítógépén” – mondta Mesterházy.

A képviselő emlékeztetett, miközben a fideszeseknek nem tetszett, hogy egy évtized után kártalanították a hátrányos helyzetű romákat, és emiatt törvénymódosítást kezdeményeztek, az, hogy soraik hemzsegnek az erőszakos, pedofil bűnözőktől, akik köztisztséget töltenek be, láthatóan nem zavarja őket.

Az aránytalanság példájaként említette egy 20 éves mozgássérült fiú esetét is, aki nem tudta személyi igazolvánnyal igazolni magát, és négy hónap után csak a Helsinki Bizottság segítségével tudott kijönni a börtönből, illetve azt a 69 éves nyugdíjast, aki molesztált munkára jelentkező fiúkat, és ezért példás büntetést kapott:10 év fegyházra ítélték.

„Ráadásul, itt az Információs Hivatal ezt a nagykövetet minden átvilágításon simán átengedte, csak a külföldi szolgálatok tudták felgöngyölíteni a tetteit, ami nagyon rossz fényt vet hazánkra. Mi azt gondoljuk, hogy ha valaki bűncselekményeket hivatalos személyként követ el, azt még súlyosabban kelljen büntetni. Ne legyen enyhítő körülmény, hogy valaki ezt közszolgaként követi el - ezt pont, hogy a terhére kell értékelni”! – tette hozzá Mesterházy.

„Azt a módosító javaslatot fogjuk tenni, hogy legyen ez egy minősített eset” – hívta fel a figyelmet dr. Szakács László. Jelezte, még két javaslatban foglalják majd össze, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek egész életükben legyen nyilvános a priuszuk.

Ezt azzal indokolta, az MSZP úgy látja, az ilyen adatbázisok tőlünk nyugatabbra már beváltak.

„Felszólítjuk az igazságügy-minisztert, hogy a benyújtott országgyűlési határozati javaslatainknak megfelelően készítse elő a vonatkozó törvények módosítását és azt nyújtsa be a parlamentnek” – jelentette ki az MSZP alelnöke.

Végezetül Mesterházy Attila megjegyezte, pártja bízik benne, hogy az ügyészség csak hibát követett el. „Pofátlanság, hogy valaki ennyivel megússza ezt a szörnyű bűncselekményt, és ezek után még fellebbez a még enyhébb büntetésért! Éppen ezért mi azt kezdeményezzük, hogy üljön össze az igazságügyi bizottság és azonnal változtasson ezeken a jogszabályokon”!

Kapcsolódó párttagok