2011. május 12. 14:30

Mentőöv helyett szorítókötés

Talán emlékszik még valaki: a Fidesz bő egy éve az egészségügy megmentésével kampányolt. Az ígéretinjekció nagyarányú fizetésemelést, kórház-konszolidációt, sőt, egészségügy-központú nemzetstratégiát tartalmazott. Majd Fidesz jött, mentőöv pedig ment…

Megmentésről újabban már szó sem esik. Igaz, szó sem eshet ott, ahol fizetésemelés vagy kórház-konszolidáció helyett betegeket, orvosokat egyaránt megalázó kormánydöntések születnek, a legpozitívabb változás pedig az, hogy a mentőautók a jövőben afféle sárga (jó, hogy nem fekete) angyalként sietnek a betegek segítségére.

A gyógyszerkassza emberellenes, már-már Gestapo-módszereket idéző lekaszabolása után most a táppénztelenség elrendelésének ideje jött el. A passzív táppénz megszüntetése az ellátás munkaviszonyhoz kötésével egy időben, egyértelmű üzenet az állástalanok egyre nagyobb táborának: "ha nincs munkád, nem számítasz!". (Halk kérdés: hol vannak a beígért új munkahelyek?)

Arról nem is beszélve, hogy az emberek százezreit érintő megszorítással a kormány számításai szerint is csupán 4,6 milliárd forint spórolható meg, miközben a gazdagpárti egykulcsos adórendszer csak az idén 500 milliárdos kiesést jelent a büdzséből…

Azt pedig, hogy a kormány az általa becsapott orvostársadalmat most táppénzcsalással vádolja és pénzbüntetéssel fenyegesse - úgy is, mint gyakorló orvos - a leghatározottabban visszautasítom! Felszólítom a kormányt, hogy fejezze be a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegek sanyargatását és több mint egy év után az egészségügyben is kezdjen hozzá az ígéretei betartásához!