Belföld
2012. december 13. 09:37

"Mentsük meg a fagyhalálra ítélt embereket!" - Nyílt levél Magyarország miniszterelnökének

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Bár sok mindenben eltérőek a nézeteink, bizonyosak vagyunk abban, hogy Ön is úgy vélekedik: nincs olyan gazdasági szempont, vagy pártpolitikai érdek, amely az emberi élet védelménél fontosabb lenne. Ezen meggyőződés által vezetve fordulunk most Önhöz.

Az elmúlt két és fél évben csaknem ezer honfitársunk vesztette életét kihűlés miatt. A halálesetek fele otthon, fűtetlen szobákban történt, és zömmel egyedül élő, idős, beteg, mozgásképtelen emberek voltak az áldozatok. Mindez nagy valószínűséggel szoros összefüggésben áll azzal a szomorú ténnyel, hogy ugyanezen két és fél esztendő alatt megháromszorozódott azok száma, akik kiszorultak az áram-, a gáz- vagy a távhőellátásból. Ebben a számban nincsenek benne azok, akik fával, szénnel, sokszor összeszedett hulladékkal próbálnak fűteni.

Azért, hogy az előttünk álló tél során egyetlen magyar ember se haljon meg fűtetlen lakásban, az MSZP 10 milliárd forintos pénzügyi alap létrehozását javasolta. Az életmentő intézkedés anyagi forrása rendelkezésre áll: azt a 10 milliárd forintot lehetne erre fordítani, amely jelenleg felhasználatlanul hever egy számlán. Ezt a pénzt - az áramdíjba építve beszedett szénipari szerkezetátalakítási támogatást - ugyanis az Európai Bizottság jóváhagyása hiányában eredeti céljára nem lehetett kifizetni. Most honfitársaink életét menthetné meg.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy az Országgyűlés szociális és lakhatási bizottsága megszavazta az MSZP javaslatát a fagyhalál elleni alap létrehozásáról szóló előterjesztés parlamenti tárgysorozatba vételére. A szocialista frakció azóta minden héten kérte az Országgyűlést, hogy vegye napirendre ezt a súlyos, emberéleteket fenyegető problémát orvosló javaslatot. A parlamenti többséget alkotó kormánypárti frakciószövetség azonban november 26-án, majd december 3-án és 10-én is elutasította az indítvány napirendre vételét. Ez előtt értetlenül állunk, ugyanis most valóban emberéletekről van szó, nem pártpolitikai kérdésről. Ezen túlmenően a bizottságban még a kormánypárti képviselők is lelkesen támogatták a javaslatot.

Tájékoztatom, hogy javaslatunk beadása óta több mint 30 magyar ember máris meghalt kihűlés miatt az országban. Jó részük fűtetlen lakásban. Minden elvesztegetett nap, a javaslat minden politikai célú negligálása emberéleteket veszélyeztet. Ön, mint az ország miniszterelnöke nem mehet el e mellett a tény mellet szó és tettek nélkül.

Tisztelt Orbán Viktor Úr!

Ön korábban azt ígérte, hogy kormánya senkit sem hagy az út szélén. Most itt az idő, hogy az ígéretből tett váljék. Honfitársaink élete múlik azon, hogy képesek vagyunk-e azonnali segítséget nyújtani azoknak, akiknek otthonában már kikapcsolták a villamosenergia- vagy a földgázellátást! Tudunk-e segíteni azokon, akiknek nem jut tüzelőre? Ezért most nem követeljük, nem felszólítjuk, de emberiességére apellálva tisztelettel kérjük, hogy a kétharmados törvényhozó hatalmat gyakorló parlamenti többség vezetőjeként haladéktalanul intézkedjen annak érdekében, hogy pártjának frakciója vegye napirendre a javaslatot, és ez által megmenthetők legyenek azok a magyar emberek, akikre segítség nélkül a biztos, kihűléses halál vár saját otthonukban!

Újfent hangsúlyozzuk: ezúttal nem pártpolitikáról van szó. Ha életet kell menteni, nincs kormánypárti, vagy ellenzéki szempont. Ezért az emberiesség, és az élet mindenekfelett álló védelme nevében kérjük Önt, haladéktalanul szakítson időt arra, hogy akár Kövér Lászlót, az Országgyűlés fideszes elnökét, akár Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét győzze meg arról: legalább az Országgyűlés idei utolsó ülésnapján vegyék napirendre a fagyhalál elleni alap létrehozásáról szóló törvényjavaslatunkat! Kérem, tartsa szem előtt: ezzel közvetlenül emberéletekről döntenek.

Bízva emberiességében és felelősségtudatában, várjuk intézkedését, ami legkésőbb a hétfői napirendi szavazáskor mindenképp kiderül.

A Magyar Szocialista Pár parlamenti képviselőcsoportja nevében

Lukács Zoltán,
frakcióvezető-helyettes