Mérgező víz és vitanap a Parlamentben

Menekültkérdésben és segélyügyekben kínos kérdések, környezetvédelmi ügyekben kínos tárgyi bizonyítékok a kormány asztalán.

Szégyenletes propaganda folyik menekültügyben

Harangozó Tamás szerint szégyenletes az a propaganda, amit a Fidesz menekültkérdésben folytat, a kormánypártok az emberek legösztönösebb félelmeinek felerősítéséből akarnak politikai tőkét kovácsolni.

Több kérdést is megfogalmazott, amellyel szerinte a kormánynak a nemzeti konzultáció helyett foglalkoznia kellene. Hogyan tűnik el a menekültügyi eljárások alatt a kérelmezők többsége, amikor engedély nélkül a befogadóállomást sem hagyhatnák el? Hogyan jutnak tömegével át a határon az illegális bevándorlók, hogy végül a Keleti pályaudvaron fogják el őket? - sorolta.


Az MSZP Fazekas Sándor felmentését sürgette

Heringes Anita szerint a kormányfőnek „ennyi kínos botrány után” ideje felmentenie Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert. Az ellenzéki politikus a parlagfű-mentesítésre szánt források „elherdálását”, a Hortobágyi Nemzeti Park határán történt környezetszennyezést hozta példaként és bírálta, hogy Horváth István másfél évig kinevezés nélkül miniszteri biztosként dolgozott. Az ellenzéki politikus azt is felvetette, hogy előzetes letartóztatásba helyezték Kiss Szilárdot, aki korábban miniszteri biztosként a keleti gazdasági kapcsolatokért is felelt az agrártárcánál.

Ezt követően Bangóné Borbély Ildikó egy adag földet és egy üvegben vizet helyezett el Orbán Viktor miniszterelnök asztalára, arra utalva, hogy a környéken toxikus anyagok vannak a földben és a vízben.


Számos segélyezési forma megszűnik

Korózs Lajos arról beszélt, hogy március 1-től nem lesz se önkormányzati segély - ami 850 ezer rászorulót segített -, se adósságcsökkentési támogatás, se a méltányosságból adható ápolási díj, és a rendszeres szociális segélyt sem utalják az eddigi formában. A beteg, sok esetben idősek méltányos közgyógyellátása 36 ezer emberen segített, ez sem lesz - sorolta. Kitért arra, hogy a Széll Kálmán 2-tervben 2012-ben a méltányossági segélyek rossz elosztására hivatkozva mintegy 10 milliárdot vontak ki az önkormányzatok kasszájából, holott ezt az összeget éppen növelni kellet volna.

Nem gondolják, hogy éppen az elszegényedést, a nyomorba döntést fogják segíteni ezek az intézkedések? - kérdezte a képviselő. 


Mikor hozzák vissza a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét?

Gúr Nándor azt firtatta, hogy mikor hozza vissza a kormány a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét. Felrótta: hiába dolgoznak emberek olyan munkakörülmények között, ami erre alapot adna. Több tízezer embert fosztottak meg ettől a lehetőségtől, s eközben az egészségkárosító körülmények nem változtak - jegyezte meg, hozzátéve: szerinte szégyen, amit a kormány csinál.


Új ellenségkép kialakítása a cél

Harangozó Tamás, pártunk vezérszónoka kiemelte: minden ésszerű szakmai javaslatról készek tárgyalni, amely a magyar emberek biztonságát erősíti, és a menedékjogot kérőket emberként kezeli, humánus és tisztességes elbánást biztosít. Közölte: ha valóban szükséges a vonatkozó törvények módosítása, akkor konstruktív partnerek lesznek, de a leghatározottabban fellépnek, ha a most tapasztalt menekülthullámot a Fidesz hisztériakeltésre, az idegengyűlölet szítására kívánja felhasználni. A politikus hozzátette: az utóbbinak lehetünk tanúi. 

A cél egy új ellenségkép kialakítása, amellyel ismét gyanakvást és félelmet lehet kelteni – jelentette ki, hozzátéve, hogy „amit a Fidesz előad, az a legsötétebb, legaljasabb politikai propaganda, gátlástalan manipuláció, amelynek során a valós adatokat, féligazságokon alapuló közhiedelmekkel és nyilvánvaló otromba hazugságokkal mossák össze”.

A kormányfő az emberek legösztönösebb félelmeinek felerősítéséből kíván politikai tőkét kovácsolni, miközben közel félmillióan hagyták el az országot megélhetési okokból – közölte, megjegyezve: tény, hogy az elmúlt két évben drámaian nőtt a menekültek száma, és a kérelmezők elenyésző hányada kap menekültstátuszt, és  jelentős részük még az eljárás vége előtt eltűnik a hatóságok elől. 

Elengedhetetlen a menekültügyi eljárások menetének és a közreműködő szervezetek felülvizsgálata, és át kell gondolni az unió tagállamai közötti tehermegosztást, de hazug manipuláció a menekültek ügyét összekeverni a gazdasági bevándorlással - mondta Harangozó, de hangsúlyozta, hogy annak, aki azért hagyja el otthonát, hogy az unióban vállaljon munkát, esze ágában sincs Magyarországra jönni.

A politikus arra is kíváncsi volt, hogyan tűnhet el az eljárás során a kérelmezők többsége, amikor engedély nélkül a befogadó állomást sem hagyhatnák el, miért nem képesek a határon elfogni az illegális határátlépőket és azok hogyan jutnak át tömegével a határon.
    
A kormány nem képes kezelni a menekülthullámot, vagy nem is akarja – vonta le a következtetést Harangozó, megjegyezve: a hatályos eljárás szerint is őrizetbe lehet venni a menedékkérőt, ha az eljárást akadályozza, vagy alapos okkal tartani kell a szökéstől. 
    
Az automatikus őrizetbe vétel nemcsak embertelen, de rendkívül drága, haszontalan és hosszú távon az emberek biztonságát is aláássa. A nemzeti konzultációkra fordítandó százmilliókat a helyzet kezelésére kellene fordítani - jelentette ki.

Bangóné Borbély Ildikó felszólalása a vitanapon

Gúr Nándor felszólalása a vitanapon

Új ellenfelet kell kreálni

Harangozó Gábor szerint úgy tűnik, a Fidesznek egy új, legyőzhető ellenfelet kell kreálnia, s ezt a legszegényebb, legüldözöttebb emberekben találta meg, akik nem is akarnak itt letelepedni. 

Rogán Antal úgy üldözi a sorsukért nem felelős szegényeket, hogy másik kezével ellenőrizetlen módon "offshore-haverok milliárdos jutalmáért tartva hátát, kiárusítja a magyar állampolgárságot" - fogalmazott, hozzátéve: "a haza eladó (...), és azok a külföldiek, akik hajlandók megfizetni a Rogán-haveroknak az uzsorát, azok bizony szívesen látott vendégek a vámszedő kormány országában". 

Mennyi a magyarság darabja önöknek? És mennyivel jobbak önök azoknál az embercsempészeknél, akik a nyugati világ életszínvonalának ígéretével 7-800 euróért az unióba csempészik ezeket a szerencsétleneket? - kérdezte az ellenzéki politikus, aki - utalva a Fidesz-frakcióvezető szlovén származására - azt is mondta, hogy Rogán Antal saját magát, saját családját is kiutasítaná az országból.  

Frakciótársa, Tukacs István szerint szavazatszerzés, kommunikációs technika miatt járja ezt az utat menetkültügyben a kormánypárt. Az újabb ellenségkép megalkotásából baj lesz, arról kellene inkább beszélni, hogy a Fidesz úgy gondolja, azok a magyarok, akik külföldre mennek dolgozni, nem gazdasági okokból teszik ezt - mondta.