mszp.hu | Belföld | Merkel Putyin
2015. február 01. 10:26

Merkel vagy Putyin, tessék választani!; avagy négyezeregyszáz órával Orbán tusványosi beszéde után - EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (26.)

Nyolc év után holnap ismét Budapestre látogat a német kancellár, Angela Merkel. Érkezését jogos várakozás előzi meg: az európai közösség egyik legbefolyásosabb vezetőjétől sokan sokfélét várnak, esetleg „rendelnek”. Egyik oldal Orbánnak adott selyemzsinórt, a másik Orbán kezének barátságos megszorongatását várja és nem a Juncker-féle megalázó módon. Feltehetően azok járnak közelebb a valósághoz, akik egyiket sem tartják reálisnak, a német diplomácia ugyanis kellően megfontolt, kimért és bölcs; a geopolitikai helyzet és benne Magyarország jelenlegi hadállása pedig kellő óvatosságra inti a szereplőket. 

Angela Merkel látogatása kapcsán csak arra szeretném emlékeztetni a közvéleményt, hogy utoljára a német kancellár még a szocialista kormányok idején tett hivatalos látogatást Budapesten. Akkor azt mondta: „Magyarországtól sokat tanulhatunk”, Európának pedig egy nyelvet kell beszélnie. Hogy Merkel most mit fog nyilvánosan és a zárt ajtók mögött mondani, majd kiderül. Ha kiderül. Az biztos, hogy a német kancellár, majd alig két héttel később Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása valamivel tisztább képet fog adni saját helyzetünkről. Orbán Viktor ugyanis most nehezebben lejthet majd életveszélyes pávatáncot. Most nem az állami média hajlongó mikrofonállványa előtt és a vak szervilizmus szobrával, Havasi Bertalannal a háta mögött kell nyilatkoznia. Világosan, de legalábbis világosabban kell beszélnie: Merkel vagy Putyin? Európai vagy Eurázsiai Unió? Nyugati demokrácia vagy keleti despotizmus? Erősíteni vagy gyengíteni akarja az európai közösséget? 

Mi, szociáldemokraták egyértelműen az európai közösséget választjuk, de nem a konzervatívok által kreált, zsákutcás Európát. Ebben Angela Merkelt is kritizáljuk. Mi egy olyan Európát akarunk, amely szociálisan érzékenyebb és igazságosabb, amely felhagy a megszorítások politikájával, amely az embert tartja központban és amely – Merkel gyakorlatával szemben - nem megalkuvó az orbáni rezsimekkel szemben. 

Még egy emlékeztető a holnapi, kancellári látogatás elé. Angela Merkel egy 2013-as fórumon azt mondta: „mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de kizárását az Európai Unióból nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra”. Az orbáni rezsimmel eközben titkos atompaktumot kötő Vlagyimir Putyin prioritásos partnernek nevezi a magyar kormányt, az egyik állami stratégiai intézet orosz vezetője pedig arról beszél, hogy Oroszországnak belülről kell bomlasztania az Uniót, amiben egyik szövetségese Magyarország. Nos, a Fidesz egykori (még a rendszerváltó liberális) szlogenjét idézve: „tessék választani!”

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

2015. február 1.