2011. július 19. 17:48

Merre megyék, területfejlesztés?

Nemrégiben fűt-fát ígértek a megyéknek, "vármegyékről" ábrándoztak. Az új megyei koncepció egy illúzió végét jelenti, a megyei önkormányzat legyengítését, központosítást és államosítást.

A választások során fűt-fát ígért a Fidesz a megyék megerősítéséről. Nemrégiben, az alkotmányozás során még "vármegyékről" ábrándoztak. Az önkormányzatok átalakításáról szóló koncepció után most újabb részletekkel állt elő a Fidesz. A megyék profiltisztításáról, újjáépítéséről beszélnek, de ez nem más, mint a megyei önkormányzatok legyengítése.

A megyék alkonya következik!

Nem tudnak mit kezdeni az európai tendenciákkal. Ott a helyiekre bízzák a feladatokat, itt központosítanak, államosítanak. Ott régió - itt megyék és járások. Az elképzelések ütköznek a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával is.

Az önkormányzatiságot védendő értéknek tekinti az MSZP. Ezért sem tartjuk helyesnek, hogy a szociális és kulturális intézményeket, a szakképzést a megyei kormányhivatalok veszik át. A levéltárakat már 270 éve a megyék tartják fenn. Úgy tűnik, hogy a megyék ezután, már nem végeznek szolgáltatásokat a lakosságnak.

A területfejlesztési teendők elképzelhetőek a megyéknél, kivéve az Európai Uniós támogatások menedzselése. Itt kihagyhatatlan a régiós szemlélet. A megyék azonban csak kisebb fejlesztéseket intézhetnek, mert erre a konvergencia-program szerint nem jut központi forrás. Ezeket a települési önkormányzatoktól akarják összesöpörni az iparűzési adóból. Ott is hiányozni fog a pénz!

Ez a fejlesztési feladat tehát csak egy megyei homokozó lesz.

A megyékre bízták a területfejlesztési koncepciók összeállítását is. Ez azért veszélyes, mert erre nincs meg a szakértelmük, felkészültségük. Az országos koncepció nem egyenlő a 19 megye elképzelésének összességével. Ráadásul úgy tűnik, hogy kihagyják a tervezésből a megyei jogú városokat és Budapestet, az ország harmadát. Közben az önkormányzati, igazgatási feladatokat jelentős mértékben centralizált módon az állami szervekre kívánják alapozni.

A megyékről szóló terv: egy újabb illúzió vége.

Dr. Kolber István,
országgyűlési képviselő