mszp.hu
2015. január 30. 10:09

Merre tart a hulladék-gazdálkodás Mosonmagyaróváron

Dr. Kovács Tamás napirend előtti felszólalása

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Mosonmagyaróvár

Dr. Árvay István Polgármester Úr részére

Tisztelt Polgármester Úr ! Tisztelt Képviselő Testület !

Nem csak a tárgyilagosságot, az igazságot, a becsületességet, a korrektséget maximálisan tiszteletben tartó mosonmagyaróvári lakosként, hanem helyi önkormányzati képviselőként, valamint a helyi MSZP elnökeként is a következő információkkal kapcsolatosan várom Tisztelt Polgármester Úr tájékoztatását, válaszát.

A Fidesz államosítása a hulladékgazdálkodásban rossz irány, intézkedései eddig nem hoztak mást, csak problémákat, amelyektől szenved a lakosság és az ágazat különböző szereplői is. Az elhibázott szakmapolitikai intézkedések nemcsak a lakossági terheket növelik, hanem a lerakási járulék bevezetése miatt növelik az illegális lerakások számát is. Ráadásul az elhibázott rezsicsökkentés miatt a rendszer teljes mértékben finanszírozhatatlan.

A rezsicsökkentett díj, a lerakó járulékfizetési kötelezettség és az uniós projekthez kapcsolódó kiadások nagyban befolyásolják a helyi Kisalföldi Kommunális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. működését. Ezen tényezők miatt veszteséges, ám jelenleg még működőképes a társaság.

A hatósági eljárási díjak idei növekedései jelentősen költségesebbé teszik a közszolgáltató működését. Ezeket a költségeket vagy áthárítja a szolgáltató a lakosságra, vagy a rezsicsökkentési propaganda miatt veszteségként elszámolja.

Jelenleg a legtöbb szolgáltató különböző címeken áthárítja a pluszterheket a lakosságra.

A fentiek miatt a következőkre kérném válaszát:

1.      Hova vezet ez az út ?
2.      Mennyivel kell az önkormányzatoknak konszolidálni a hulladék-gazdálkodó céget ?
3.      Ki fogja ezt finanszírozni ?

Tisztelettel várom a kérdéseimre a Polgármester Úr válaszát.

Mosonmagyaróvár, 2015.01.29.