hvg.hu | Belföld | interjú
2014. június 17. 09:43

'Merünk hibázni, ezért is tudunk felállni belőle.'

Tarlós Istvánt le lehet győzni októberben, de csak ha az ellenzék el tudja mondani mindenkinek, miért rossz az egész országnak, ha a kormány a főváros ellen politizál, ami most is történik – mondta a hvg.hu-nak Kunhalmi Ágnes. Az MSZP oktatáspolitikusát, aki pályázik a budapesti pártelnöki pozícióra, hiányzó nyelvvizsgájáról és egy eddig nem ismert büntetőügyéről is kérdeztük.
Fotó: Fazekas István

hvg.hu: Mesterházy Attila 2012-ben arról beszélt, az MSZP elnökségében felállt egy fiatal csapat, mindenkinek leosztottak szakpolitikai területeket, amiket a nyilvánosság előtt képviselhetnek majd. Hogy osztották önre az oktatáspolitikát?

Kunhalmi Ágnes: Ez nem úgy van nálunk, hogy valakire rámutatunk, hogy „te ez meg ez leszel”, hanem mindenki még az adott tisztújítás előtt pályázatban foglalja össze, hogy a testület tagjaként milyen célokat állít, merre szeretne menni. Én 2010-ben, amikor elnökségi tagnak választottak, másokkal együtt biankó csekket kaptam az MSZP kongresszusától a vállalásaim alapján, de nem tudhatta senki, mire és hogyan leszek alkalmas.

hvg.hu: És jól töltötték ki az elnökség tagjai ezeket a biankó csekkeket?

K. Á.: Van, aki jól, van, aki kevésbé jól. Látni kell, hogy nem szerepelhet mindenki a nyilvánosság első vonalában, nem lehet mindenkiből „beszélő fej”. Én sem tudnék jól dolgozni, ha más politikustársaim nem tolnák be mögém azt a szakmai munkát, ami a hátteret adja, mások pedig azért dolgoznak nagyon keményen, hogy meglegyen az a kohézió és működés a pártban, amitől az MSZP az MSZP.

hvg.hu: Megszerzett diploma nélkül szerencsés választás volt éppen az oktatásügyet vinni?

K. Á.: Nem ezen múlik, hanem hogy ki mennyire nyitott egy adott szakterület működésére, mennyire él együtt a szakmával, és mennyien ismerik el a kiállását, a hangját. Több képviselőtársam van, aki még nem fejezte be az egyetemet, de nagyon jó ismerője és megjelenítője egy-egy területnek. Sokszor támadtak azzal is, hogy nem vagyok pedagógus. Valóban, de az ország legjobb gyermekorvosának sem az a dolga, hogy megszervezze a hazai gyermekgyógyászatot, intézményeket üzemeltessen, hatékonyságot növeljen a szektorban. A politikának kereteket és lehetőségeket kell teremtenie az oktatás szereplőinek, amiben egyénileg a legjobban ki tudják teljesíteni saját képességeiket. Ehhez nem tanári diploma kell, hanem nyitottság, elhivatottság és valódi figyelem a pályán mozgókra. Egyébként őszig leteszem a nyelvvizsgát, és kiadják a diplomáimat. Azon pedig nem lepődtem meg, hogy a Fidesz szokásos karaktergyilkos technikájával felhasználta ezt is ellenem.

hvg.hu: Hogy került a politikába? Az öné még az MSZP-n belül is villámkarriernek számít.

K. Á.: Én a közigazgatásban kezdtem el dolgozni, azt hittem, ott is fogom leélni az életemet. A Miniszterelnöki Hivatalban azonban egy idő után a hivatali munka után más kezdett érdekelni. Hatni szerettem volna. Az MSZP állt mentalitásban hozzám a legközelebb, a leginkább közel volt mindahhoz, amit én a világról gondolok. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden tökéletes lett volna, sok tekintetben a legkevésbé problémás volt az MSZP. De ez olyan párt, ahol erről nyíltan beszélünk magunk közt. Sokszor kritizálok én is, más is. Azért teszem, hogy előbbre jussunk. Merünk hibázni, ezért is tudunk felállni belőle.

hvg.hu: Ahhoz képest, hogy a kormány az oktatásban nyitotta az egyik legnagyobb frontot, az ellenzék nem sok fogást talált rajta. Hogy értékeli magát, mint oktatáspolitikust?

K. Á.: Az, hogy 650 ezer szavazót veszített a Fidesz, elsősorban ennek a rossz politikának az eredménye. Ezt valaki elmondta a választóknak. Ezzel együtt nem tudtunk kellően attraktív ajánlatot kínálni a politika piacán, nem tudtunk érdekessé válni. A Fidesz egyre kevesebb szavazóval is egyre nagyobb többséget képes előállítani, és ez így maradhat még jó ideig, ha nem változik semmi. Az, hogy mindezt részben a rendszer eltorzításával érte el, nem menti fel az ellenzéket az alól, hogy nem volt képes teljes értékűen becsatornázni a társadalomban meglévő rendszerkritikai erőt. De ennek nem egy oka van. Valójában az alkudozással nagyon hasznos hónapokat éltünk fel, és ebben mindenki benne volt, aki sokáig feszített. Igazából szinte meg sem mérettetett az a világ, amit mi ajánlunk, hiszen a választások előtt mindössze egy hónapunk maradt erről beszélni, az utolsó pillanatig voltak részletkérdéseken viták. Ezek a kormányzásban fontos és rendezendő ügyek, de a nagy egészet illetően valójában eltörpülnek.

hvg.hu: De az ellenzék nem az utolsó három hónapot szúrta el, hanem az azt megelőző négy évet is. A Jobbik 2010 óta dolgozik azon, hogy beleverje a választói fejébe, milyen világot akar. A baloldali ellenzék enyhén szólva nem ezzel volt elfoglalva 2010 óta.

K. Á.: Túl sokat foglalkoztunk magunkkal. Voltak rossz döntéseink, megkérdőjelezhető szervezeti működés, nem teljes értékű válaszaink. Én soha nem is rejtettem a véka alá, hogy túlságosan leegyszerűsítőnek tartottam a politizálásunkat, egydimenziósnak. A „balra át, legyünk igazi szocialista párt, a liberalizmus problémás” önmagában túlzottan leegyszerűsít. Mindemellett alakultak olyan formációk, melyek az MSZP által üresen hagyott témákra repültek rá. Ez majdhogynem elkerülhetetlen volt egy idő után, de félreértés volt azt hinni, hogy valamifajta „új SZDSZ”-t létre lehet hozni a semmiből. Igyekeztem érvényesíteni, amit gondolok és a belső demokráciánkban meg is vívtam ezért, sokszor kisebbségben maradva. Ezzel együtt azt is látni kell azért, hogy a Fidesz propagandagépezete is ott volt. Az ellenzéki pártok is sokat tudnak arról mesélni, hogy milyen intenzíven képes ez a rendszer leradírozni egy-egy gondolatot.

hvg.hu: Milyen rossz személyi döntések történtek?

K. Á.: Ez a párt belső világára vonatkozik: olyan szervezetet építettünk fel, ami sokakat arra késztetett, személyükben legyenek lojálisak a közvetlen vezetőjükhöz.

hvg.hu: Ön az elnökség tagja volt. Mennyiben felelős a rossz szereplésért és a rossz belső folyamtokért?

K. Á.: Én is felelős vagyok. De az is tény, hogy rengetegszer mondtam el a véleményem elnökségi üléseken, csak kisebbségben maradtam.

hvg.hu: Milyen ügyekben?

K. Á.: Ezek nagyrészt belső ügyek voltak, utólag sem lenne értelme kiteregetni őket.

hvg.hu: Mit hoz a teljes tisztújítás az MSZP-nek?

K. Á.: Azt mindenképpen, hogy világos legyen a tény: van bennünk önreflexió, újragondolás és újrakezdés a pártban. Budapesten is van rengeteg nagyon jó önkormányzati politikusunk, és egyre többen kérték az én szerepvállalásomat is. Így merült fel, hogy induljak az elnöki tisztségért. A következő időszakban újabb és újabb módszerekkel kell elmagyaráznunk az embereknek közérthetően, a kormány hogyan teszi éppen most tönkre a város működését, veszi el megújulási képességét. Ha ez nem történik meg, akkor nem fogjuk tudni ősszel legyőzni a Fideszt és Tarlós Istvánt. Én biztos vagyok benne, hogy az MSZP jól tudja menedzselni a fővárosi politikai erők közül az alternatíva megszervezését.

hvg.hu: Ön jól szerepelt a XVIII. kerületben Simon Gábor botránya után, és volt még pár körzet Budapesten, ahol a párt jobb eredményt ért el, mint az országos. Május végére mégis ezekben a kerületekben is megzuhantak. Miért?

K. Á.: Erre szerintem egyszerű a magyarázat. Egy nagy mintás, de módszertanilag elhibázott szimpátiakutatás volt az EP-választás, ahol az eltérően lelkes táborok eltérő arányban jelentek meg. Kvázi tét nélkül szóródtak szét a szavazatok a baloldalon. De éppen az én áprilisi eredményem mutatta, hogy egy jó politikai konstrukció egy ismert arccal képes hatásosan szembeállni a Fidesszel. Májusban nem ez az attitűd kerekedett felül a választókban, megbüntettek minket, mert az április 6-i választások után nem reflektáltunk érthetően a vereségre, és talán modortalanok is voltunk.

hvg.hu: Mire gondol?

K. Á.: Például arra, hogy nem gratuláltunk az ellenfeleknek. És egy vezetőnk sem ajánlotta fel egyből a lemondását. Mi egy okos párt vagyunk, a választók okos és kulturált viselkedést várnak tőlünk.

hvg.hu: Budapesten büntettek a legjobban a választók, itt a DK és az Együtt-PM joggal mondhatja, hogy egy súlycsoportba került az MSZP-vel. Ez mennyiben nehezíti meg az önök szempontjából a tárgyalásokat az önkormányzati választásokra?

K. Á.: Nem ez nehezíti meg, a DK és az Együtt-PM is tisztában van az összefogás kényszerével. A választók azt is üzenték, mutassunk világos alternatívát Tarlós István avítt stílusával szemben. Politikai és személyi alternatívát is.

hvg.hu: El tudják magyarázni közérthetően a budapestieknek, miért lesz rossz az, amit most a kormány csinál a fővárossal?

K. Á.: A budapestiek nagy része ezt szerintem már rég tudja, érzi. Az a kérdés, egy teljesen új város-, és országképet tudunk-e nekik nyújtani. Ezzel a Fidesz is vergődik: fogalmuk sincs, mit kellene kezdeni Budapesttel. Csak addig tart a horizontjuk, hogy daraboljuk fel, mert még mindig több szavazója van a baloldalnak az április 6-i eredmények alapján, mint a kormánypártoknak. Orbánt csak az érdekli, hogy „legyőzze e kommunistákat”. Hogy ezért ki, milyen árat fizet, az már nem. Viccesnek tartom, hogy az ő világképükben én is kommunista vagyok, 1989-ben mentem általános iskolába. Az én nemzedékemnek Orbán rögeszméje már nem érvényes. A nemzedékem tagjai csak egy öreguras, lerohadó, bezárkózó országot látnak egy ugyanilyen kormányfővel és főpolgármesterrel, amelyben a progresszív, merész újító főváros csak dekadens, zavaró körülmény. Mi abban hiszünk, hogy Budapestet nem lehet szembeállítani a vidékkel, nem lehet különválasztani az országtól. Ha Budapesten nem mennek jól a dolgok, ha itt nem pörög a gazdaság, akkor Kazincbarcikán sem lesz kórházfejlesztés, akkor Kaposváron sem lesz jobb az egyetem, és a kis falvakban sem lesz munka, mert nem lesz befektető a környéken.

hvg.hu: Itt egy konkrét helyzet: a kormány szerint nincs pénz az uniós Kohéziós Alapokban a budapesti közlekedés fejlesztésére, mert kellenek a források a vidéki szennyvízcsatornákra. Ezzel mit tudnak kezdeni úgy, hogy ne élezzenek ki egy Budapest-vidék ellentétet a választók szemében?

K. Á.: Azt kell elmondani, hogy ezek nem „budapesti” közlekedési beruházások, az egész országnak fontosak. Ebben a városban nem csak élnek majd’ kétmillióan, még egymilliónyi ember megfordul, vagy átutazik itt minden nap. Amikor valaki Zalaegerszegről utazik Debrecenbe, és az átszállások között betér egy ebédre, vagy egy fodrászhoz, akkor mindkettőjüknek fontos, hogy az itteni szolgáltatások magas színvonalúak legyenek. A kormánynak meg kell értenie, hogy lehet Szeged és Hódmezővásárhely között villamost építeni, de ha közben tönkre tesszük Budapestet, akkor előbb utóbb az a villamos is lerohad majd, mert nem lesz pénz az üzemeltetésére.

hvg.hu: Ki tudja legyőzni Tarlós Istvánt?

K. Á.: Egy alternatív, érvényes, modern világkép, amit egy ismert és hiteles ember megjelenít mellette. Ez a választás már nem Tarlósról szól. A fővárosi közigazgatás átszervezése, a fejlesztések leállítása óta a Fidesszel szemben kell alternatívát mutatni, hogy Tarlóst legyőzhessük.

hvg.hu: Hány MSZP-s polgármesterjelölt lesz?

K. Á.: Egyelőre informális tárgyalások vannak erről a kerületekben, így korai lenne erről beszélni. Vannak olyan kerületek, ahol már sok mindenben megegyeztünk, és persze olyanok is, ahol nagyon komoly a feszültség. A lényeg, hogy presztízszempontokra tekintet nélkül a legjobb jelölteket kell kiválasztanunk, akik utána a baloldali alternatívát képviselik és viszik sikerre 4-5 év alatt.

hvg.hu: Botka László azt mondta két hete, az MSZP már mindenhol meg tudna szinte állapodni, de a DK és az Együtt-PM helyi szervezetei nem rendelkeznek mandátummal a tárgyalásokhoz. Ön mit érzékel ebből?

K. Á.: Volt ilyen, de egyre több helyen kopogtatnak be az ajtónkon, hogy tudják, nincs már sok idő, üljünk le, tárgyaljunk.

hvg.hu: Horváth Csaba éppen most jelentette be, hogy szívesen visszalép, ha a DK, vagy az Együtt-PM jobb jelölttel rendelkezik, de egyelőre erről semmit nem mondanak.

K. Á.: Horváth Csaba gesztusa is azt jelzi, hogy mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Budapestnek egy Tarlós Istvánnál nyitottabb, kompetensebb városvezetése legyen.

hvg.hu: Két ekkora kudarc után nem kéne kielemezni a helyzetet, hogy mi volt az ok? Folyik ilyen munka, készül majd egy tanulmány például „Ezért buktunk 2014-ben is” címmel?

K. Á.: Ez az értékelés már zajlik. Ezt el is lehet felszíneskedni, de mi nem ezt tesszük:az összes belső vitánk, tépelődésünk, útkeresésünk benne van az elmúlt hónapokból, sőt, évekből. Ez nem olyan munka, amit egy meghatározott napon egy tanulmánnyal le lehet zárni. A tisztújítás ebben fontos mérföldkő.

hvg.hu: Ha ősszel tovább folytatódik a párt mélyrepülése, és kiszorul még azokból az önkormányzatokból, ahol most jelen van, ha a maradék vidéki infrastruktúra is szétmállik, mi történik?

K. Á.: Nem állítom, hogy ez teljesen esélytelen lenne, de nagyon kicsi a valószínűsége. Ennek megakadályozására is szövetkezünk, ezért vállalunk egyre többen más frontokon is szerepet, én is, túl azon, hogy a parlament oktatási bizottságának alelnöke vagyok. Manapság egy politikai párt nem csak a vidéki irodahálózattal képes fennmaradni, kisebb politikai formációkat néhány laptoppal is meg lehet szervezni, de az érdemi eléréshez helyi beágyazottság és jelenlét kell

hvg.hu: Hány tagja van az MSZP-nek? Papíron tudom, hogy körülbelül 30 ezer, de párton belülről hallottam már 12 ezres, sőt 9 ezres becslést is.

K. Á.: Az igazság a kettő között van, ezek a számok túlzóak. 30 ezer körüli tag van az MSZP-ben, de értelemszerűen sok az idős tagunk, akik kevésbé mozgékonyak. Sokan e-mailben vagy telefonon mondják el a javaslataikat, de már nem tudnak részt venni a mozgalmi munkában. A napi szinten aktív tagok száma mindig is pulzált, ahogy bármely pártban: egy kampányidőszakban felduzzad a szervezet, két választás között pedig alábbhagy az érdeklődés. Húszezer aktív tagunk ma is biztosan van.

hvg.hu: Hiába fiatal a pártvezetés, a 20-as, 30-as korosztály körében nagyon alacsony az MSZP támogatottsága, nagyon idősek a szavazóik. Ezzel mit tudnak kezdeni?

K. Á.: Az MSZP-hez nem a „fiatal párt” képzete kötődik, ez még jó darabig így is lesz. Fontos cél lenne a huszonévesekhez eljutni, de a párt brandje most ebben erős korlát. Sokan egyébként éppen 35-40 fölött találnak ránk, amikor családot alapítanak, amikor önálló élet kezdődik. Sokan közülük egyébként az LMP-től jöttek át. Új hangot kell megütni, le kell számolni a politika mesterséges nyelvével, nyíltan szembe kell menni a mai politika önfelélő, párbeszédképtelen, gyűlöletre és megbélyegzésre épülő működési gyakorlatával. Nevetséges, hogy karaktergyilkosságoktól tartva egyensúlyozunk a szavainkkal, miközben az a legnagyobb fegyvertény, hogy kit lehet valamilyen kiforgatott ténnyel, féligazsággal megütni, lerántani. Mondok egy konkrét példát. Nem egy ember megkérdezte tőlem az elmúlt hónapokban, hogy „igaz-e, hogy elítéltek korábban, van valami közlekedéses ügyem”. Valakik, valahol előkerestek egy régi sztorit, és most kering, hogy jobb, ha Kunhalmi is tudja, hogy van ellene valami. Én viszont hiszem, hogy az új politika az őszinte fellépésről kell szóljon. Ezért tartom fontosnak most, és itt elmondani, hogy 2005 novemberében engem például jogerősen pénzbüntetésre ítéltek közokirat-hamisításért, egy diákigazolványos visszaélésért.

hvg.hu: Nocsak. Mit követett el?

K. Á.: A lejárt gimnáziumi diákigazolványomra ragasztottam egy érvényesítő matricát, amit az egyik barátom szerzett nekem, hogy diákbérletet tudjak venni, ami sokkal olcsóbb volt. Hülyeség volt, meg is bántam. De leginkább az zavar, hogy az ilyenből kreált legendák hogyan kezdenek terjedni.

hvg.hu: De akkor már dolgozott a Miniszterelnökségen, nem?

K. Á.: Igen. 83 ezer forint volt a nettó jövedelmem, és nehezen éltem meg belőle. Húszéves voltam, hibáztam, de nem tagadom. Nem vagyok rá büszke, de nem vagyok becstelen ember sem. A félelemkeltés politikai gyakorlata ellen szerintem az őszinteség a megoldás. Azt szeretném, hogy ne a Fidesz-média legendagyártásából lehessen valami áltörténetet megismerni arról, hogy „Kunhalmi hamisított”. Aztán majd sok év után minden sajtópert megnyerhetnék, de az már senkit nem érdekelne. Mindenki múltjában lehet olyan, amire nem büszke, a fideszes politikusok között is van bőven ilyen. Én olyan politikai kultúrát és országot szeretnék, ahol a hibákról, tévedésekről lehet nyíltan beszélni. Nagyon nehéz ezt elsajátítani, a mi kultúránk, életünk ezzel sokszor szembemegy. Mégis, én hiszek abban, hogy a jövőnk múlik rajta.