mszp.hu | Belföld
2022. február 04. 12:25

Tegyen vallomást Orbán a Külügyi bizottságban, mivel zsarolják Moszkvában!

Tegyen vallomást Orbán a Külügyi bizottságban, mivel zsarolják Moszkvában!
Orbán nyakkendőjét igazgatva retteg, amikor akár a határon túli, akár inneni magyar érdekeket kell megvédeni Moszkvában – ez rendkívül veszélyes hazánkra nézve.

Az orosz-ukrán katonai és diplomáciai konfliktus kirobbanása óta soha nem fenyegette ilyen nagy és közvetlen veszély magyar nemzeti szuverenitásunkat, ami ráadásul bármikor eszkalálódhat. Orbánnak tehát erről haladéktalanul nyilatkoznia kell – erről tartott sajtótájékoztatót Mesterházy Attila, az Országgyűlés Külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke és dr. Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke pénteken a Parlamentben.

„A Külügyi bizottság ülésén meg kívánjuk hallgatni Orbán Viktort miniszerelnök urat arról, hogy egészen pontosan a magyar külpolitika végletes keletre tolódása, milyen veszélyeket rejt hazánk számára. (…) Ez veszélyes, hiszen hazánk Szent István kora óta nyugati elkötelezettségű, és a nyugati kereszténységhez csatlakozván próbálta azt a jólétet és szabadságot elérni, amelyet mi, európai polgárok megérdemlünk” – hangsúlyozta Brenner Koloman.

Aláhúzta, az Egységben Magyarországért pártszövetség és a felálló nemzeti egységkormány a mostanra már végletesen kibillent külpolitikai egyensúlyt „a helyére fogja billenteni” az április 3-i választások után.

„Egyértelmű a mi értékválasztásunk az európai nemzetek közösségével és az euroatlanti együttműködésben képzeljük el hazánk jövőjét. A magyar polgárok arról is fognak tehát dönteni április 3-án, hogy hagyjuk-e, hogy Orbán Viktor és a Fidesz orosz érdekszférába áttolja hazánkat, és esetleg kivezesse hazánkat az Európai Unióból, avagy egy kiegyensúlyozott küldiplomáciával végre meg tudjuk jeleníteni a valós magyar nemzeti érdekeket” – mondta a jobbikos képviselő.

Mesterházy Attila bejelentette, a Putyinnál tett látogatás után azért is különösen aktuális az Egységben Magyarországért követelése, hiszen korábban már kezdeményezte e jelentős téma megvitatását a Külügyi bizottságban.

 „Pér héttel ezelőtt kezdeményeztem Németh Zsolt képviselő úrnál, aki a Külügyi bizottság elnöke, hogy tartsunk akár egy zárt ülést a Külügyi bizottság keretei között, hogy hallgassuk meg az Információs Hivatalt, hallgassuk meg a Külügyminisztériumot, hogy hogyan látják az orosz-ukrán helyzetet, milyen tapasztalataik vannak az amerikai-orosz, NATO-orosz tárgyalásokról” – ismertette a bizottság szocialista alelnöke.

Elmondta, azóta kaptak meghívót a Külügyi Bizottság két ülésére is, egy zárt ülésre és egy nyíltra, ám egyik napirendjén sem szerepel az orosz-ukrán helyzetről való tájékozódás. „Márpedig azt gondoljuk, hogy egy szomszédos ország esetében, ahol határon túli magyarok szép számmal laknak, amelyik háborúban áll Oroszországgal, és amelyiknek a háborúba való belesodródása további problémákat okozhat Magyarország számára is, igenis helye van a korrekt, őszinte tájékoztatásnak” – szögezte le.

Elmondta, mivel mind ehhez még az is társul, hogy Moszkvában tárgyalt a magyar miniszterelnök, javasolják, hogy Orbán Viktort is hallgassa meg a Külügyi bizottság. „Tulajdonképpen mindegy, hogy Orbán Viktor jégtörőnek vagy hídnak képzeli magát, azok a tárgyalások, amiken rész vett, bizony a magyar nemzeti és biztonsági érdekeket is súlyosan érintik” – figyelmeztetett.

Mesterházy kifejtette, az ellenzék szerint magyar szempontból eredménytelen volt a találkozó, sem gázszerződési megállapodás nem született, sem a megrekedt paksi fejlesztés nem haladt ezzel előre. „Ha már Paks, jó volna tudni, hogy egyeztetett-e Orbán Viktor és Putyin arról a pendrive-ról, amit az orosz titkosszolgálatok átadtak a belügyminisztériumnak, ami arról szól, hogy milyen korrupció szövi át alacsonyabb szinten a paksi fejlesztési projektet” – jegyezte meg.

A szocialista politikus felvetette, a miniszterelnököt egy meghallgatás során lehetne szembesíteni azzal is, hogy hogyan beszélt korábban, 2009 előtt Oroszországról. „Mint emlékszünk, az első Orbán-kormány idején egyáltalán nem látogatott Moszkvába Orbán Viktor, sőt, amikor a Gyurcsány-kormány aláírta az Északi Áramlat gázvezetékről szóló szerződést, akkor hatalmas botrányként aposztrofálta ezt a Fidesz és erősen támadta az akkori Gyurcsány-kormányt ezért a szerződésért, és Washingtonba rohangáltak „följelenteni” Magyarországot”.

Elmondta, jó volna tudni, van-e bármi, amivel zsarolhatják Moszkvában a magyar miniszterelnököt, illetve van-e bármilyen adu Putyin kezében, ami miatt Orbán Viktor nem tud szabadon cselekedni, amikor Oroszországról van szó, hiszen ezek mind a magyar nemzeti szuverenitást érintik.

„Lenne sok olyan téma, amit a miniszterelnöktől szeretnénk megkérdezni, ilyen az orosz-ukrán viszony, ilyen a Putyin-találkozó, ilyen hogy tudnak-e az oroszok még további korrupciós hálózatról a paksi atomerőmű kapcsán és ilyen ez az imént említett konkrétum is, hogy mitől változott meg a miniszterelnök véleménye, és van-e bármilyen olyan információ Putyin kezében, amivel zsarolhatja a magyar miniszterelnököt, ami által a magyar szuverenitás is komoly csorbát szenved” – sorolta a megválaszolandó kérdéseket.

Végezetül felszólította a Külügyi bizottság elnökét, hogy hívja meg Orbán Viktor miniszterelnököt és adjon lehetőséget arra a Külügyi bizottság keretei között, hogy ezekről a témákról beszélni lehessen vele.