Mesterházy-interjú a WSJ-ben: 'a jogállam helyreállítása a legfontosabb'

"A jogállam helyreállítása a legfontosabb" - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadásának hétfői számában megjelent nyilatkozatában.

A szocialista pártvezető az interjúban kijelentette: csaknem száz százalékos esélyt lát arra, hogy pártja szövetséget fog kötni a választásokra a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-gyel, amely - mint a lap írta - párttá szerveződik.

A WSJ azzal a gondolattal vezette fel az interjút, hogy "Magyarország széttöredezett liberális ellenzéke közeledik a szövetségkötéshez, amely azt célozza, hogy legyőzze Orbán Viktor konzervatív miniszterelnököt, visszaforgassa az ő populista kormánya által végrehajtott ellentmondásos alkotmányos változtatásokat, valamint olyan politikát valósítson meg, amely barátságosabb a külföldi befektetők irányában".

Ezekben a pontokban nincsenek nézeteltérések - idézte a lap Mesterházyt, akit úgy jellemzett, hogy "a szocialistáknak, a legnagyobb ellenzéki pártnak a vezetője, aki azon dolgozik, hogy koalíciót hozzon létre kisebb csoportokkal Orbán legyőzése érdekében a jövő évi választásokon, valamint hogy nemzetközi támogatást szerezzen ügyének".

Az amerikai lap az igazságszolgáltatás rendszerének és a média szabályozásának a megváltoztatását emelte ki nevesítve azon magyar kormányzati lépések közül, amelyek - a cikk megfogalmazása szerint - "éles bírálatot váltottak ki az Európai Unió tisztségviselőiből, valamint globális emberi jogi csoportokból a fékek és ellensúlyok aláásása miatt". "A miniszterelnök és támogatói megvédték ezeket az intézkedéseket, azt állítva, hogy azok a nemzeti érdekek védelmét szolgálják, és nem csökkentették a demokráciát Magyarországon" írta a WSJ.

Mesterházy Attila, azon túl, hogy a jogállam helyreállítását nevezte a leendő új kormány legfontosabb feladatának, kifejtette: a szocialisták vissza akarják terelni az országot a recesszióból "a fenntartható fejlődés útjára". A jogállamisággal kapcsolatos teendők közül a szocialista pártvezető kiemelte a törvényhozói, végrehajtói és igazságszolgáltatási hatalmi ág szétválasztásának világossá tételét, az Alkotmánybíróságtól elvont jogkörök visszaadását, a jegybank függetlenségének biztosítását, a sajtószabadság kiterjesztését, valamint az ország költségvetését ellenőrző intézmény megerősítését.

Az elmúlt héten Washingtonban és New Yorkban lebonyolított találkozóin Mesterházy ígéretet tett arra, hogy a szocialisták gyorsan és határozottan fognak cselekedni a magyar gazdaságba vetett nemzetközi bizalom helyreállítása érdekében - írta a The Wall Street Journal Europe.

Mesterházy gazdaságpolitikai elképzeléseit ismertetve az amerikai lap kitért arra, hogy a szocialisták csökkenteni akarják a bankokat sújtó adókat a hitelezés újraindítása érdekében, valamint kiegyenlített esélyeket akarnak teremteni a gazdaság nemzetközi és hazai szereplői számára.

"A külföldi tulajdonú vállalatok elleni háborút be kell fejezni. Az embereket nem érdekli, hogy ki a vállalat tulajdonosa. Munkahelyet és tisztességes fizetést akarnak" - idézte a lap az MSZP elnökét. Mesterházy szerint Magyarországnak ahelyett, hogy újabb pénzügyi mentőhálót kér a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az EU-tól, más módokat kell találnia arra, hogy biztosítsa a nemzetközi befektetőket az ország stabilitásáról és a kormánypolitika kiszámíthatóságáról.

Mesterházy az interjúban lehetőségként felvetette, hogy Magyarország 2015. január 1-jétől beléphetne az európai ERM-2 valutaátváltási mechanizmust alkalmazó országcsoportba. Ez az euróövezethez való csatlakozás előfeltétele. Az ERM-2 mechanizmus alkalmazásával Magyarország kötelezettséget vállalna szigorú célszámok betartására a költségvetési hiány, az államadósság, az infláció és a forintárfolyam terén. Az MSZP elnöke szerint az ország a kiszámíthatóság és a hitelesség tekintetében többet nyerhet, mint amennyit veszítene az ERM-2-höz való csatlakozással. Ezen túlmenően pedig - tette hozzá Mesterházy a WSJ-nek adott nyilatkozatában - magához az euróövezethez való csatlakozás külön politikai döntést igényelne.

"Ha teljesítenénk is a kritériumokat, rugalmasak lehetnénk az eurózónába való belépést illetően. Az a kérdés, hogy akkorra milyen állapotban lesz az eurózóna" - mondta.

Tovább az eredeti cikkre >>>