MTI/mszp.hu
2012. június 24. 13:56

Mesterházy-interjú az olasz l’Unitában

Orbán Viktor a diktatúra intézményesítését próbálja megvalósítani Magyarországon, semmibe véve a politikai és polgári jogokat - állította Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke  a l’Unitá olasz baloldali napilapban vasárnap közölt interjúban.

A magyar politikus Rómában az olasz balközép Demokrata Párt (PD) hétvégi pártgyűlésén vett részt, amelyen Pierluigi Bersani főtitkárral is találkozott.

Az olasz lapban a “Ne hagyjátok magára Magyarországot, itt diktatúra fenyeget” című interjújában válaszolt a l’Unitá kérdéseire. Ebben kifejtette az olasz baloldali napilapnak, hogy ”Magyarország populista kormány túsza”, mivel az Orbán-kormány “semmibe veszi a politikai és polgári jogokat”.

A Fidesz kétharmados többsége “nem csak számbeli kérdés. Politikai vonaluk nem tartalmazza a párbeszédet... csak a kényszerítést” - hangoztatta Mesterházy, aki szerint ugyanez történik a magyar társadalomban is.

Az MSZP elnöke szerint veszélyt a szélsőség megerősödése jelent: “Ahogyan Sarkozy Franciaországban Marine Le Pen Nemzeti Frontjának szélsőséges nézetei után futva próbált meg győzni, ugyanezt próbálja megtenni Orbán Magyarországon”.

A szocialisták elnöke hozzátette: Orbán a diktatúra intézményesítésével próbálkozik, Európában pedig nem hisz.

Mesterházy kijelentette, a PD győzelme a következő olaszországi választásokon bizalmat adna a magyar választóknak a progresszív erők iránt, éreztetve velük, hogy “nincsenek egyedül Európában”. Orbán viszont az európai konzervatívok között is elszigetelődött - mondta olasz lapinterjújában Mesterházy Attila MSZP-elnök.