InfoRádió | Belföld, Gazdaság | Aréna recesszió IMF
2013. február 15. 12:51

Mesterházy: a józan politika az IMF-hitelt választja

Magyarország ugyan tudja a piacról finanszírozni a saját államadósságát, ám ezt magasabb kamatfelárral teszi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Valóban tudjuk a piacról finanszírozni az államadósságot, de nem mindegy, milyen kamatfeláron. Ez a felár ugyanis 2,5-szerese annak, ami egy egy évvel ezelőtt megkötött IMF-megállapodás alapján elérhető lett volna. Vagyis lehet a piacról finanszírozni, csak sokkal drágábban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke hozzátette: a tavaly jelzett felárhoz képest 137 milliárd forinttal többet fizetünk ki hitelért, mint amit a kormány korábban tervezett. Emlékeztetett: a felsőoktatásra 127 milliárd forintot irányzott ellő a költségvetés.

Mivel az államnak az adófizetőktől van pénze, a magasabb felárat ők fizetik meg - fogalmazott a szocialista politikus, hozzátéve: drágán lehet csak az országot fizetni, márpedig ha van olcsóbb megoldás, akkor egy józan politika azt választja.

Úgy vélte, lekerült Magyarország a befektetők térképéről, a magyar cégek nem kapnak bankhitelt, nem tudnak beruházni, nincs saját forrásuk és kiszámíthatatlan a jogszabályi környezet. Lefagyott a magyar gazdaság - mondta a politikus.

A teljes beszélgetés az alábbi 2 linken hallgatható meg:

  1. Mesterházy Attila az Aréna c. műsorában - 1. rész
  2. Mesterházy Attila az Aréna c. műsorában - 2. rész