MTI/mszp.hu
2011. január 13. 19:59

Mesterházy: a kormányfő beismerte, hogy hazudott

Mesterházy Attila szerint a miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatával beismerte, hogy hazudott a választási kampányban és az azóta eltelt nyolc hónapban. A szocialista pártelnök úgy véli: Orbán Viktor nyugdíjügyi kijelentései a svéd modell bevezetésének lehetőségét vetik fel.

Mesterházy Attila a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott kormányfői interjúra reagálva az MTI-nek kijelentette: tisztességtelen, hogy a miniszterelnök nem idehaza, hanem külföldi orgánumoknak adott nyilatkozatokban ismertette megszorítási javaslatait. Szavai szerint az emberek megérdemelték volna, hogy első kézből tudják meg, milyen kiadáscsökkentő intézkedésekre készül a kormány, valamint joggal várják a magyarázatot arra, miért hallgatott ezekről Orbán Viktor az utóbbi hónapokban, és miért oktatta az ellenzéket arról, hogy a megszorítások ideje lejárt.

A közgazdaságtan nem ismer olyan egyensúlyteremtő modellt, amely úgy mérsékli az állam bevételeit, hogy a kiadásokat nem csökkenti - mondta Mesterházy Attila, hozzátéve: a kiadáscsökkentést az igazságtalan, a jómódúaknak kedvező adóváltozások teszik szükségessé.

A szocialista frakcióvezető kijelentette: Magyarországnak szüksége van strukturális reformokra, ezeket azonban csak előkészítés után szabad bevezetni. A kormány elvesztegetett egy évet - mondta, és arra kérte Orbán Viktort, hogy szakmai vita előzze meg az indítványok benyújtását.

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök a munkanélküli segélyre fordított összeg csökkentését vetítette előre, Mesterházy Attila kifejtette: óvatosnak kell lenni, mivel sok helyen nagyon nehéz munkát találni, a jelenlegi ellátórendszer pedig nem olyan nagyvonalú, ahogy a miniszterelnök lefestette.

Ez a svéd nyugdíjmodell jellegzetessége - így reagált Mesterházy Attila arra, hogy a miniszterelnök szerint az állami nyugdíjalap a jövőben nem fizethetne több nyugdíjat, mint amennyit beszed a nyugdíjjárulékokból.

Az MSZP-elnök szerint Orbán Viktor kijelentése, hogy a kormány tervei szerint a korhatár előtt senki sem mehet nyugdíjba, ellentétes a parlament decemberi döntésével, amely megteremtette annak lehetőségét, hogy a nők negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonuljanak.

Mesterházy Attila kitért arra, hogy a miniszterelnök az interjúban ötletszerű felvetésekkel élt, célja a nemzetközi befektetők és a pénzpiacok megnyugtatása lehetett.

Orbán Viktor a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott csütörtöki interjúban a többi között arról beszélt, hogy a kormány a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február közepéig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját.

Elmondta, a kabinet februárban olyan intézkedéssorozatot jelent be, amely csökkenti a nyugdíjkiadásokat és a gyógyszerek állami támogatását. Kijelentette, hogy vége a nagyvonalú és hosszan tartó munkanélküliségi juttatásoknak, a második félévben a kormány csökkenteni akarja munkanélkülisegély-jogosultság időtartamát, célja ugyanakkor közmunkát adni legalább azokban a körzetekben, ahol kevés a munkalehetőség.