mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2022. március 08. 15:17

A NATO a mi garanciánk, vele kell szolidárisnak lennünk

A NATO a mi garanciánk, vele kell szolidárisnak lennünk
Hazánk tartós biztonságának érdekében az Egységben Magyarországért új kormánya véget vet a romboló hintapolitikának és megbízhatóan együttműködik szövetségeseinkkel.

Oroszország megbízhatatlan, ez jól látszik a tárgyalásokon: mást mond és mást tesz, ezért jelenleg nem lehet stabil partnernek tekinteni – mondta el Mesterházy Attila, az MSZP képviselője, a NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnöke kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Oroszország részéről egy időhúzás zajlik, amíg azokat a harci cselekményeket, hadműveleteket, amikbe belekezdtek, be nem tudják fejezni. Ha be tudják fejezni, akkor úgy gondolják, hogy az erő pozíciójából tudnak majd tárgyalni. Tehát tartalmilag az orosz fél őszintesége megkérdőjelezhető” – mutatott rá Mesterházy.

A NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnökeként tájékoztatott, az orosz-ukrán konfliktus fényében most éppen a NATO 2030 stratégiai koncepciójának újraírásán dolgoznak, amely elkötelezett a keleti szárny, azaz a kelet-közép-európai térség jelentős megerősítésében is. Ugyanakkor hozzátette az Ukrajna által szorgalmazott „no fly zone”-t, azaz a légtér lezárását az ország fölött nem tudják biztosítani, hiszen így a NATO is belépne haderőként a konfliktusba és ezzel félő, hogy elindulna a harmadik világháború.

Az Egységben Magyarországért pártjai nevében elmondta, „Mi azt gondoljuk, hogy a NATO Magyarország egyetlen biztonsági garanciája, éppen ezért Magyarországnak szolidárisan kell viselkednie a NATO-val, és a döntésekben közös megvitatás után együtt kell részt venni” – jelentette ki.
A szocialista politikus jelezte, mindeközben elindult hazánkban a NATO-katonák jelenlétének fejlesztése. „Az első etapban 3000 főről volt szó: ez még csodát nem tesz, de mindenféleképpen egy szimbolikus lépés, hogy a NATO elkötelezett ebben az irányban”.

Végül kérdésre Mesterházy Attila kifejtette a véleményét Tóth Csaba, MSZP-s zuglói képviselő hiteles adatok nélküli ügyészségi megrágalmazásáról is, amely elmondása szerint csak egy fideszes kampányfogás, és amelyről a korábbi, szintén alaptalannak bizonyult, Molnár Gyulát ért rágalomkampány jut eszébe. „A fideszes kormány a legkorruptabb kormány, amit ismerünk a rendszerváltás óta, éppen ezért érdeke, hogy ezt a stigmát átragassza a többi ellenzéki pártra is” – mondta el. Figyelmeztetett, ennek célja az, hogy a választó szemében kevésbé legyen döntő érv a fideszes lopás. „Én azt gondolom, hogy ez erről szól, semmi másról” – húzta alá. 

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05

Kapcsolódó párttagok