mszp.hu | Belföld | köztársaság napja közlemény
2014. február 01. 08:46

Mesterházy Attila a Köztársaság napja alkalmából

Tisztelt Honfitársaim!

A mai napon a köztársaságra emlékezünk. A Magyar Köztársaságra.

Emlékezünk, mert Magyarország már csak formailag, látszólag köztársaság. Emlékezünk, mert mára nemcsak az ország elnevezéséből törölték a köztársaságot, hanem megfosztották lényegétől is: attól, hogy a magyarok közösen intézhessék közös ügyeiket. Emlékezünk, mert mára csak emlék maradt a közös nemzeti alkotmány, az erős és független Alkotmánybíróság, az érdemi parlamentáris párbeszéd, ahogyan emlék csak a független igazságszolgáltatás, a szabad közmédia.

Európában ezek az intézmények jelentik a köztársaság lényegét. Nálunk mind kisajátította és kiüresítette a hatalom. Ezért Magyarország ma már csak Patyomkin-köztársaság.

Minden demokrata felelőssége, hogy ne csak emlékezzen, hanem emlékeztessen is a magyarok rendszerváltáskor megfogalmazott vágyaira; mindannyiunk közös akaratára, hogy demokratikus köztársaság, jogállam legyen a hazánk, és jólétben, biztonságban és szabadon éljen benne kivétel nélkül minden polgár.

A mostani választáson ugyan a hatalmon lévő jobboldali pártok és ellenzéki demokraták állnak szemben egymással, de az igazi választóvonal nem a jobb- és baloldali emberek között húzódik. Mert ma valójában a köztársaság hívei és ellenségei között folyik küzdelem. Márpedig mi, akik valljuk és védjük a köztársaság értékeit, többségben vagyunk.

Számunkra fontos, hogy a népnek legyen korlátja a hatalom felett, ne pedig a kormánynak korlátlan hatalma a nép felett. Fontos, hogy ne egyetlen ember vagy pártja szabja meg önkényesen, mit tanulhatunk, miben hihetünk, mit mondhatunk, hogyan élhetünk. Mert nem félázsiai nemzet vagyunk, hanem egészen európai.

Szabadság, jogállam, demokrácia: köztársaság. Ezeket az értékeket kell megvédeni és ismét érvényre juttatni. A lehetőség adott, az eszköz a kezünkben van: az általános, szabad és titkos választás jogát még nem vették el teljesen. Élni fogunk vele.

Rajtunk múlik, hogy gyerekeinknek is megadjuk azt, amit magunk számára kivívtunk a rendszerváltás idején: hogy szabadságban, demokráciában, köztársaságban élhessenek.

Mesterházy Attila
az összefogás miniszterelnök-jelöltje