2012. május 07. 11:21

Mesterházy Attila az Egyesült Államokban tárgyal

Egyhetes látogatásra az Egyesült Államokba érkezett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, frakcióvezetője.

Programja rendkívül feszes: több találkozót is szerveztek számára az amerikai külügyminisztériumba, ahol szűken vett politikai kérdéseken túl - tekintve a magyar-amerikai viszonyokat - egyéb, energetikai tárgyú megbeszélésre hivatalos, többek között a Nabucco gázvezeték, illetve a Tom Lantos Alapítvány működése témában.

Az újraválasztott szocialista pártelnök számos neves politikai elemző központtól, agytröszttől kapott meghívást, ahol a magyarországi helyzetről és a szocialista párt újjászervezéséről ad tájékoztatást a vendéglátók számára. Ellátogat az Európai Politikai Elemző Központba, az Atlanti Tanácsba, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjába, a Progresszív Amerikáért Központba.

Megbeszélést folytat pénzügyi szakemberekkel, az IMF washingtoni központjában tájékozódik a Nemzetközi Valutaalappal várható tárgyalások aktuális helyzetéről, és ismerteti az MSZP ezzel kapcsolatos álláspontját az érintettekkel. Ezen kívül találkozik amerikai és magyar véleményvezérekkel.

A hét második felében New Yorkban tartózkodik és látogatást tesz a Freedom House központjába, a Columbia Egyetemre, majd újságírókkal és történészekkel is találkozik.