mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. május 26. 12:05

Mesterházy Attila az ukrán parlament delegációjával folytatott egyeztetést

Mesterházy Attila az ukrán parlament delegációjával folytatott egyeztetést
A NATO parlament elnöke Mesterházy Attila az ukrán parlament delegációjával egyeztetett a NATO és Ukrajna együttműködéséről, a vírusjárvány ottani hatásairól, az ukrán reformfolyamatokról, illetve az Oroszország által folytatott destabilizációs erőfeszítésekről.

A Mesterházy Attila ígéretet tett arra, hogy ősszel személyes látogatást fog tenni a kelet-ukrajnai térségben, hogy személyesen gyűjtsön tapasztalatot az ottani helyzetről.
 
Ezen a héten tartotta volna a NATO Parlamenti Közgyűlés Ukrajnában a tavaszi ülését, melyet a vírusveszély miatt el kellett halasztaniuk. Mesterházy Attila a NATO Parlamenti Közgyűlés elnöke ebből az alkalomból megbeszélést folytatott az ukrán delegáció vezetőjével Igor Cserniev-vel és a delegáció tagjaival, továbbá Ojars Kalnins-szal, aki a NATO Parlamenti Közgyűlés Ukrán Interparlamentáris Tanácsának a lettországi társelnöke.
 
Mesterházy elmondta: “sajnálatos, hogy személyesen nem tudunk találkozni, de rendkívül fontos, hogy eszmét tudjunk cserélni ukrán partnereinkkel a vírusjárvány okozta válságról, a Donbasz térség helyzetéről, Oroszország destabilizációs erőfeszítéseiről, továbbá a NATO és Ukrajna együttműködésének kérdéseiről.
Igor Cserniev, az ukrán delegáció vezetője hangsúlyozta a megbeszélés kapcsán, hogy: ”meg vagyunk győződve arról, hogy a nemzetközi szolidaritás és egymás támogatása a vírus okozta válság kezelésének a leghatékonyabb módja, amely enyhíteni tudja a társadalmi és gazdasági következményeket és egyben megerősíti országaink ellenállóképességét.”
 
A dezinformációról szólva a delegációvezető elmondta, hogy “az információ hitelessége kiemelkedő fontosságú nemcsak a válsághelyzet kapcsán, hanem az Ukrajnát ért orosz agresszióval kapcsolatban is.”
 
Természetesen a krími és donbaszi helyzet a beszélgetés egyik fő napirendi pontja volt. Az ukrán partnerek tájékoztatást adtak az elnöknek Oroszország legutóbbi ellenséges lépéseiről és általában a biztonsági, politikai és egészségügyi helyzetről a kelet-ukrajnai térségben. Cserniev szerint “Oroszország lehetőséget lát a járványhelyzetben arra, hogy elérje a szankciók megszüntetését. A szankciók életben tartása és a folyamatos politikai nyomás Oroszországon fontos eszköz arra, hogy meggyőzze az orosz vezetést arról, hogy betartsák a minszki egyezményt és, hogy felhagyjanak az agresszióval Kelet-Ukrajnában.”
 
“Számos alkalommal a NATO Parlamenti Közgyűlés kifejezte szilárd támogatását az ukrán függetlenség és Ukrajna területi integritása mellett, továbbá mindig határozottan elítéltük Oroszország illegális és illegitim agresszióját a kelet-ukrajnai területeken. Ez az álláspontunk azóta sem változott” erősítette meg ma ismét a NATO parlament elnöke.
 
Az egyeztetésen részletesen beszéltek a legutóbbi ukrán politikai fejleményekről, a reformfolyamatról és annak eredményeiről.
 
Mesterházy Attila hangsúlyozta, hogy “a közgyűlés továbbra is támogatja az átfogó reformfolyamatot Ukrajnában. Hiszen a reformok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy Ukrajna elérhesse az euro-atlanti integrációs céljait.”
 
A NATO Parlamenti Közgyűlés elnöke ígéretet tett arra, hogy személyes látogatást fog tenni a kelet-ukrajnai térségben, hogy személyesen is gyűjthessen tapasztalatot az ottani helyzetről.
 
A felek megegyeztek abban is, hogy a járvány miatt elhalasztott kijevi ülést a későbbiekben meg fogják tartani.
 
MSZP