2011. szeptember 28. 08:45

Mesterházy Attila köszöntője a zsidó újév alkalmából

Tisztelt Zsidó Honfitársaim!

A zsidó vallás szerint idén szeptember 28-án veszi kezdetét Ros Hásáná, a zsidó újév, amikor is belépünk az 5772. esztendőbe. Az új év beköszönte alkalom a számvetésre és a bizakodásra. Meggyőződésem, hogy a múlt hibáiból való okulás, a tévedéseinkkel való őszinte szembenézés mellett a hit és a szorgalom, az egymás iránti kölcsönös tisztelet és megbecsülés vezethet bennünket a jó útra.

Magyarországon minden egyes állampolgár, vallási, politikai meggyőződésétől függetlenül békében és biztonságban, tudása és képességei legjavát adva tisztességgel kíván boldogulni a mindennapokban. Hiszem, hogy csak együttes összefogással, a nyugodt és kiszámítható jövő reményében van esélyünk a sikerre. A magyar nemzetnek szüksége van minden egyes polgára tudására, munkájára, szorgalmára. Ma különösen fontos, hogy kimondjuk: elfogadhatatlan minden olyan szó és tett, amely viszályt és gyűlölködést szít. Megengedhetetlen bármely kisebbség kirekesztése, megbélyegzése: nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy napjainkban egyre többen félelemben és növekvő bizonytalanságban élnek.

Az előttünk álló hónapok sora sokunk - zsidó és nem zsidó polgárok - számára egyaránt sorsfordító időszaknak bizonyul: rajtunk, mindannyiunk józan és bölcs belátásán, mértéktartó és következetes helytállásán múlik, milyen Magyarországot építünk magunknak, szüleinknek, nagyszüleinknek és gyermekeinknek. Épp ezért van most különösen nagy jelentősége az összefogásnak, a hiteles és hozzáértő cselekvésnek. A sokasodó gazdasági bajok, az egyre aggasztóbb társadalmi egyenlőtlenségek igazságos, méltányos, demokratikus és szolidaritáson alapuló megoldásokat sürgetnek.

A magyarországi zsidó közösség egészének, valamennyi zsidó honfitársamnak ezúton is szívből kívánok békés új esztendőt!

Sáná Tová!

Mesterházy Attila
pártelnök, frakcióvezető