mszp.hu | Belföld, Külföld | Nemzetpolitika
2020. január 08. 14:42

Mesterházy Attila levélben fordult az iraki Képviselők Tanácsának alelnökéhez az iraki parlament döntése miatt

Mesterházy Attila levélben fordult az iraki Képviselők Tanácsának alelnökéhez az iraki parlament döntése miatt
Mesterházy Attila a NATO Parlamenti Közgyűlés elnöke a Közel-Keleten kialakult, a régió stabilitását veszélyeztető helyzet kapcsán levélben fordult Dr. Bashir Khalil Al-Haddadhoz, az iraki Képviselők Tanácsának alelnökéhez az iraki parlament nem kötelező erejű döntését illetően, amely felszólítja az iraki kormányt, hogy dolgozza ki az összes külföldi csapat azonnali kivonásának módját Irakból.

Mesterházy angol nyelvű közleményében kifejezte súlyos aggodalmát a térségben kialakult biztonsági helyzet kapcsán, valamint jelezte, hogy levélben kereste meg iraki partnerét, hogy további információkat kapjon az iraki parlament döntéséről.
 
Közleményében, összhangban a NATO tagországok nyilatkozatával, önmérsékletre és de-eszkalációra szólította föl az érintett feleket. Kitért arra is, hogy a NATO Parlamenti Közgyűlés számos alkalommal tárgyalt meg, fogadott el olyan jelentéseket és határozatokat, amelyek súlyos aggályokat tartalmaztak Irán, a térségben betöltött destabilizáló szerepével, rakéta programjával, nukleáris fegyver programjával kapcsolatban.
 
A parlamenti diplomácia jegyében megfogalmazott közleményében kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a tovább folytatott párbeszéden és együttműködésen keresztül, a NATO tagállamok parlamentjének képviselői, jobban meg tudják érteni az iraki parlament álláspontját a kialakult helyzetről. Továbbá kitért arra is, hogy a NATO Parlamenti Közgyűlés és az iraki parlament képviselői kiváló munkakapcsolatokat alakítottak ki az elmúlt években, amelyet elnöksége idején tovább szeretne erősíteni.
 
Hangsúlyozta, hogy a nyilatkozatok alapján világos, hogy a NATO tagállamok elkötelezettsége továbbra is erős, hogy segítsék Irak stabilitásának és biztonságának megteremtését az eddigi sikeres és hatékony együttműködés révén. A közös eredményeinket nem szabad veszélyeztetni - zárta közleményét.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Mesterházy Attila, a NATO Parlamenti Közgyűlés elnöke

Kapcsolódó dokumentumok

To_Dr_Bashir_Khalil_Al Haddad_from_NATO_PA President.pdf ( 407.03 kB )

Kapcsolódó párttagok