2012. február 07. 12:09

Mesterházy Attila levele Orbán Viktornak

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Szocialista Párt növekvő aggodalommal figyeli kormányának külpolitikai irányváltásait. Úgy tűnik, Ön ezen a területen is egyre messzebb próbál kerülni attól a konszenzustól, amire a rendszerváltás óta törekedtek hazánk politikai szereplői.

Minden korábbi vitánk dacára egészen tavalyelőtti kormányra kerülésükig úgy tűnt, a külpolitikai alapelvekben egyetértünk: hazánk helye a demokratikus piacgazdaságok között van s Magyarország érdekeit az euroatlanti partnerekkel való együttműködés szolgálja leginkább.

Ezt követően azonban sokasodni kezdtek azok a nyilatkozatok, amelyek azt sejttették: Ön a külpolitikában is elfordulna a demokratikus hagyományoktól. Nem lehetett nem észrevenni, ahogyan Ön egyre szívélyesebb viszonyt kezdett ápolni a demokráciák legfőbb kritikusaival: mikor a ”Nyugat alkonyáról” beszél és Európa helyett Kína felé tájékozódik, az méltán tölti el aggodalommal hazánk szövetségeseit. Az Ön európai tárgyalásain gyakorta az a benyomás keletkezik, hogy nem partnerekként, hanem ellenfelekként tekint az Unió országaira és intézményeire. Az aggasztó jelek sorát azonban minden korábbinál nyilvánvalóbban gyarapította legutóbbi libanoni látogatásán, amikor – a bejrúti The Daily Star tudósítása szerint – Nabih Berrivel is találkozott. Berri közismerten közel áll a Hezbollah síita terrorszervezethez, ezen keresztül Iránhoz. Az Ön találkozójának üzenete így nem más, minthogy kormánya egy újabb diktatórikus ország, Irán felé is nyitni szeretne. Mindezt egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió tagállamai végre egységesnek tűnnek az Iránnal szembeni diplomáciai fellépés terén.

Miniszterelnök Úr!

Az MSZP szerint Magyarország semmilyen közösséget nem vállalhat azzal az állammal, amely nyílt agressziót hirdet szövetségeseinkkel szemben. Nem csak euroatlanti partnereink elárulása lenne ez, de súlyosan károsítaná Magyarország nemzeti érdekeit is. Ezért kérem, tegye világossá, mi késztette a Nabih Berrivel történő találkozóra; számoljon be a találkozó tartalmáról és minden várható megállapodásról.

Az utóbbi hetekben küldött jelzései alapján úgy tűnik: lassan Ön is rájön, hogy az ”unortodox” gazdaságpolitika kudarchoz vezet. Remélem, hamarosan felismeri: ”unortodox” külpolitikája sem fog eredményre vezetni.

Üdvözlettel:

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető