2011. augusztus 23. 18:12

Mesterházy Attila: munkahelyteremtés zöldgazdaságból

A mai gazdasági helyzetben a munkahelyek teremtése az egyik legfontosabb cél, amelyben a zöldgazdaságnak fontos szerep juthat – mondta el Mesterházy Attila pártelnök az MSZP Környezetvédelmi tagozatának vitaülésén. A megújuló energiaszektor bővítése ennek a lehetőségét teremthetné meg, és emellett elindíthatna egy olyan folyamatot, amelyik egyszerre felel meg környezetvédelmi és társadalmi szempontoknak.

A kormány gazdaságpolitikája, a matolcsyzmus kudarcot vallott, hiszen azon túlmenően, hogy a gazdasági növekedés zéró volt az elmúlt negyedévben, a foglalkoztatás helyzete sem javult. A magyar gazdaságot új pályára kell állítani, mielőtt a válság továbbsúlyosbítaná a helyzetet, s ennek új terepe a zöldgazdaság lehet.

A tagozati ülés másik kiemelt témája volt a romániai Verespatakra tervezett aranykifejtő ügye is, különösen annak ismeretében, hogy Traian Basescu román államfő a napokban több alkalommal is magyar nemzeti érdekekkel ellentétes bányanyitás mellett foglalt állást.
Az MSZP számára továbbra is elfogadhatatlan, hogy a Tisza vízgyűjtő területén cianidos technológiával termeljenek ki aranyat, ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amely a cianidos bányászati technológiák teljes betiltását célozza az Európai Unió határain belül.

Az MSZP elvárja, hogy Orbán Viktor haladéktalanul szólítsa fel a saját pártcsaládjához tartozó román államfőt kijelentései visszavonására! Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy az Espoo-i Egyezménynek megfelelően követelje meg az országhatárokon átterjedő szennyezés megakadályozását!

Az MSZP Magyarország védelme érdekében elvárja, hogy a magyar kormány tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az érintett kanadai céggel kötött szerződés elemei – beleértve a környezetvédelmi követelményeket tartalmazó pontok – a lehető legrövidebb időn belül nyilvánosak legyenek.