Mesterházy Attila nyílt levele Borkai Zsolthoz

Nyílt levélben fordult Mesterházy Attila a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökéhez a védjegyoltalom alatt álló Magyar Csapat megnevezés Fidesz-kampányban történt felhasználásnak tisztázása érdekében.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvántartása szerint a Magyar Csapat kifejezés a Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezésére védjegyoltalom alatt áll. Ehhez képest Nyitrai Zsolt, a Fidesz kampányfőnöke január közepén kijelentette: „Arra biztatunk mindenkit, hogy jöjjenek el a rezsifórumokra, és legyenek tagjai annak a Magyar Csapatnak, amely kész megvédeni a rezsicsökkentést”. A Fidesz azóta már toborozza is a támogatóit a Magyar Csapatba.

A Fidesz folyton arra hivatkozik, hogy aki bűncselekmény gyanúját észleli, tegyen feljelentést. Borkai Zsolt és az általa vezetett MOB milyen jogi lépéseket tett a Fidesz ellen amiatt, hogy a kormánypárt a MOB jogait megsértette? Megtette-e a feljelentését a Btk.-ban szabályozott iparjogvédelmi jogok megsértése miatt? Ha nem, miért nem?

Borkai Zsolt feljelentési kötelezettsége csak akkor nem áll fenn, ha a védjegyoltalom jogosultjaként engedélyt adott a védjegy használatára, a használó pedig ennek fejében díjat fizet. Ebből adódnak a következő kérdések: a MOB kötött-e szerződést a Fidesszel arra, hogy a kormánypárt részére a Magyar Csapat megnevezés használatát átengedi? Ha kötött, mikor és milyen feltételekkel? Fizet-e a Fidesz a Magyar Csapat elnevezés használatáért, és ha igen, mennyit?

Mesterházy Attila a MOB pártsemlegességének megóvása érdekében arra kéri a MOB elnökét, hogy azonnal tisztázza a helyzetet, és mielőbb tájékoztassa a közvéleményt.

MSZP