2011. december 22. 09:30

Mesterházy Attila nyílt levele Orbán Viktor miniszterelnökhöz

Tisztelt Orbán Viktor!

A Klubrádió megszüntetésével a médiahatóság végérvényesen átlépett egy határt. A kormánykritikus média agyonverése immár tény. Antidemokratikus lépés, amellyel többek között az országot csőd közelébe juttató kormányzati politikáról kívánják elterelni a figyelmet. Megmagyarázhatatlan, menthetetlen, elfogadhatatlan, amit Önök a független, kritikus véleményeket megfogalmazó sajtóval művelnek.

Az a törekvése azonban kudarcot fog vallani, hogy adminisztratív eszközökkel fedje el a hibákat, amelyek az országot a jelenlegi helyzetbe juttatták. A kritikus véleményeket elnémítani úgy sem tudja, azok, ha nem a Klubrádióban, máshol utat fognak törni maguknak. Az viszont vitathatatlan, hogy ennek az intézkedésnek nemcsak Ön, hanem rövid és hosszú távon egy egész ország látja kárát.

A kiegyensúlyozott és a teljes körű tájékoztatáshoz illetve a tájékozódáshoz, információhoz jutás jogát senkitől nem lehet elvitatni, ez alapjog, amely minden állampolgárt megillet az Európai Unióban.  Ennek tudatában a Klubrádiónak helye van a médiapiacon, már csak 10 éves szakmai múltjára való hivatkozással is, ami a most frekvenciához juttatott Autórádió Kft-ről ismereteink szerint nem mondható el.

Magyarország addig számít jogállamnak, addig várhatja el, hogy az európai demokráciák közt jegyezzék, amíg ezek az alapjogok nem sérülnek, megkülönböztetés nélkül mindenki számára biztosítottak. Ha nincs sajtó-, vélemény- és szólásszabadság, akkor nincs demokrácia. Ha nincs demokrácia, akkor nincs jóléti társadalom sem, hiszen az emberek életét nem csupán egzisztenciájuk határozza meg.

Miniszterelnökként nem mehet el szótlanul egy ilyen ügy mellett, az Ön állásfoglalása egészen biztosan nem közömbös az emberek számára. Kérem, tegye nyilvánossá, egyetért-e a médiatanácsnak az uniós közösség demokratikus normáival szembemenő döntésével! Ezúton felhívnám a figyelmét arra is, itt az ideje, hogy az itthon és külföldön egyaránt sokat bírált médiatörvény megváltoztatásával lehetővé tegyék a Médiatanács paritásos alapon történő működését, ami jelentősen javítaná az utóbbi időben Magyarországról kialakított negatív képet.
 
Üdvözlettel:
Mesterházy Attila
elnök, frakcióvezető