mszp.hu | Külföld | Nemzetpolitika
2023. március 01. 11:42

Mesterházy Attila: Orbánék politikai okokból késleltetik Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz

Mesterházy Attila: Orbánék politikai okokból késleltetik Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz
Mesterházy Attila, a NATO parlamenti közgyűlés korábbi elnöke volt a SpiritFM vendége. A politikus arról beszélt, hogy Orbánék miért tesznek meg minden azért, hogy a finnek és a svédek minél később tudjanak csatlakozni a NATO-hoz.

A fideszes frakción belül megosztottság volt és egyet nem értés a két északi ország csatlakozását illetően. Míg a miniszterelnök a NATO-bővítés támogatására kérte politikustársait, addig a frakción belül többen nem értettek egyet Orbán Viktorral. Mesterházy Attila szerint ez csupán egy kommunikációs fogás volt, ha Orbán valóban támogatásra szólította volna fel a frakciót, akkor nem lett volna megosztottság. A szocialista politikus szerint a kormány célja ezzel „zsarolni” a két országot, hogy ne kritizálják a magyar kormány belpolitikai lépéseit.

Arról, hogy a házelnök által összeállított delegáció elutazik tárgyalni, azt mondta Mesterházy Attila, hogy akkor ellenzéki képviselőnek is kéne lenni a küldöttségben, hiszen egy parkamenti delegációról van szó. Ha nincs, akkor ez egy pártpolitikai delegáció, tette hozzá a NATO parlament korábbi elnöke. Szakmai szempontból tehát értelmetlen a küldöttség elutazása, csak az lehet a céljuk, hogy valamilyen politikai előnyt kovácsoljanak a helyzetből, részletezte a politikus.

A magyar parlament meg fogja szavazni a két ország NATO csatlakozását, hiszen semmilyen akadálya nincs ennek, mondta Mesterházy Attila. A fideszes kormány csak belpolitikai haszonszerzés céljából késleltette a csatlakozás megszavazását. Kiemelte, a svédek és a finnek igénye a csatlakozásra valószínűleg az orosz-ukrán háború kirobbanásának tudható be, hiszen korábban mindkét ország régre visszamenőleg független volt. A NATO-hoz pedig két nagyon felkészült ország csatlakozhat a svédek és a finnek személyében, tette hozzá a politikus.

Mesterházy Attila elmondta, Orbánék kettősbeszédet alkalmaznak folyamatosan, hiszen míg azt próbálják elhitetni a magyarokkal, hogy az EU-ra hazánknak nincs is komoly szüksége és Brüsszel ellen hangolják a szavazókat, addig a nemzetközi porondon azt hangoztatják, hogy a NATO és az Európai Unió elkötelezett támogatói. A politikus szerint, amíg támogatásokat kap az EU-tól, addig Orbánék érdeke is uniós tagnak maradni.