Mesterházy Attila válasza Rubovszky Györgynek

Tisztelt Rubovszky Úr!

Megkaptam 2014. március 12-én kelt levelét, amelyben arról tájékoztat, hogy az Országgyűlés Mentelmi bizottsága ismételten meghív március 24-én tartandó ülésére azért, hogy válaszoljak Simon Gábor volt országgyűlési képviselő eltitkolt bankszámláján szereplő összeg eredetével kapcsolatos kérdéseikre.
 
Megkeresésükre az alábbi választ adom:
 
1. Simon Gábor országgyűlési képviselő 2014. február 6-án tett közleményében bejelentette, hogy lemond valamennyi párttisztségéről és kilép a Magyar Szocialista Pártból. Egyúttal visszalép képviselő jelöltségétől és 2014. február 12-ei hatállyal lemond parlamenti mandátumáról. Kijelentette továbbá, hogy: „A személyemhez kötődő összeggel el tudok számolni, annak eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs. Így, a XVIII. kerülettel kapcsolatos találgatásoknak sincs alapjuk.” (MTI közlemény, 2014. február 6.) Ennél több információval, - ahogy ezt már számtalanszor elmondtam a Hír Tv-nek és az MTV-nek- nem rendelkezem.

2. Az MSZP egyértelműen elhatárolódott az ügytől és világossá tette, hogy az igazság felderítését alapvető fontosságúnak tartja, de ezt csak az erre hivatott szervek útján lehet elérni.

Fent említett okok miatt és a hatályos jogszabályok alapján a Mentelmi Bizottságnak nincs hatásköre és eszközrendszere sem arra, hogy további vizsgálatot folytasson. Simon Gábor ügyében az ügyészség folytat eljárást, a nyomozás folyamatban van.

Biztos vagyok ugyanakkor abban, hogy a Polt Péter által vezetett ügyészség alaposan, mindenre kiterjedően és nagyon körültekintően fog eljárni egy volt szocialista képviselő gyanúsítása ügyében.
 
Pusztán „érdekességként” a figyelmébe ajánlom, hogy a NAV-nál történt visszaéléseket kivizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság felállításának ügyében mire hivatkozva utasította vissza az ellenzék kezdeményezését dr. Orbán Viktor 2013. december 2-án, a parlamentben elhangzott válaszában:

„A hatályos törvényeknek megfelelően támogatom a vizsgálóbizottságot, ha az egyedi ügyekben a konkrét vizsgálat lezárult, tehát megtörtént a rendőrségi nyomozás, és megtörtént az ügyészségi nyomozás. Ha ez megtörtént, tehát megvan a jogi felelősség megállapítása, akkor utána következhet a politikai felelősség megállapítása, de amíg nincs megállapítva a jogi felelősség, addig nincs miről beszélni, mert nincs politikai felelősség.”

A fent részletezett okok miatt a Bizottság összehívását a fideszes választási kampány részének tartom, amelyben nem kívánok részt venni.
                             
Üdvözlettel:
Mesterházy Attila
elnök-frakcióvezető