mszp.hu | Belföld | Civilek Európai Unió Önkormányzat
2019. szeptember 13. 09:56

Mesterházy Attila: Van az a határ, ami mellett már nem lehet elmenni

Közösen kell fellépni a jogállam rombolói ellen – Európa és a magyar választók összefogásáról beszélt Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtök este az ATV Egyenes beszéd c műsorában.
Jogállamtiprók rombolják a tisztességes közéletet, ami ellen most a választások során is tenni kell – mondta Mesterházy Attila 2 ügy – Trócsányi László Európai bizottsági biztosjelöltsége és Pikó András VIII. kerületi polgármesterjelölt putyini típusú megfélemlítési kísérlete kapcsán. Az MSZP-s képviselő szerint a jelenség ellen aktívan fel kell lépni, ezért felhívást intézett a tisztességes választásokért kiállókhoz a péntek este 6 órára hirdetett jogállami demonstráció kapcsán.
 
Miután felvázolta, mi történt a VIII. kerületben, Mesterházy kiállt a helyi ellenzéki polgármesterjelölt mellett és a szimpatizánsokat is erre kérte. „Rendőrt küldtek a kampány-főhadiszállásukra, ami egy teljesen világos megfélemlítés – példa nélküli a kampányokban! Szeretném kérni, hogy jöjjenek el pénteken 18 órára! Karácsony Gergely főpolgármester jelöltünk Pikó Andrással közösen hirdetett meg egy tüntetést a Práter utca 11 szám alá a Pál utcai fiúk szobrához. Védjük meg Pikó Andrást és csapatát, mutassuk meg, hogy bennünket nem lehet megfélemlíteni!”
 
Ezután a szocialista képviselő a legfontosabbra, a választó felelősségére hívta fel a figyelmet: „Van lehetőség fellépni ez ellen a jelenség ellen! A legegyszerűbb, természetesen, ha megválasztják Pikó Andrást polgármesternek, ez a legcsattanósabb válasz erre a vegzálásra a karhatalom részéről!”
 
Utalt arra, hogy jönnek még választások később is Magyarországon: „Ezért is fontos, hogy világossá tegyük, hogy eddig is nem tovább!” – mondta a képviselő. 
A műsor második felében egy másik jogállami problémáról, Trócsányi erkölcsileg kifogásolható biztosjelöltségéről beszélt: „Trócsányi egy felkészült jogászember, ami alapján alkalmas lehetne egy ilyen posztra, de (…) van az a határ, ami mellett már nem lehet elmenni, (…) ami ellen harcolni kell! Trócsányi a devizahitelesekkel szemben is a bankokat képviselte, bevállalta az ő ügyvédi irodája ezt, hozott olyan morális döntéseket, amiket nem szabadott volna meghozni.” 
 
Mesterháy Attila elmondta, Trócsányi László alkalmatlan a biztosi pozícióra és van is rá esély, hogy nem fog átmenni az ő személye. Ugyanakkor, a bővítési és szomszédsági biztos szerepe egyáltalán nem mellékes a képviselő szerint. „Nem járunk el helyesen, hogy ha leértékeljük ezt a bővítési portfóliót. Ha úgy mérjük a sikert, hogy lesz-e bővítés ebben a ciklusban, akkor lehet, hogy nulla, de nagyon sok ország próbál csatlakozni, és ez az én megítélésem szerint egy külpolitikai mozgásteret fog adni a Fidesz és a miniszterelnök számára” – tette hozzá.
 
Végül Mesterházy felhívta a figyelmet arra, miért fontos, hogy ne erkölcsileg elfogadhatatlan, hanem jogállami gondolkodású jelöltet ajánljon Magyarország erre a feladatra. „Trócsányi alkalmatlan erre a feladatra sok okból, de azt a hibát nem szabad elkövetnünk, hogy azt mondjuk: »ki a csudát érdekel ez a portfólió?« Erre politikusként oda kell, hogy figyeljünk, hiszen ez szövetségkötési lehetőségeket is ad, és adott esetben a csalódott, dühös országok számát is növelheti, akik besodródhatnak Orbán táborába!” – hívta fel a figyelmet a fontos és aktuális kérdésekre Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője a műsorban.
 

Kapcsolódó párttagok