mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 04. 09:54

Mesterházy: Az átlátható, jól koordinált, okos diplomácia oldhatja meg az orosz-ukrán konfliktust

Mesterházy: Az átlátható, jól koordinált, okos diplomácia oldhatja meg az orosz-ukrán konfliktust
Ukrajna destabilizációs állapotban lehet érdekelt, Oroszország a befolyásnövelés mellett - Orbán valószínűleg ez utóbbit szolgálja ki.

Nem tűnik úgy, hogy a kétoldalú kapcsolatok szempontjából új, nagy horderejű fejleményeket hozott volna Orbán látogatása Putyinnál: az ötórás tárgyalás nem tervezett hosszabb részében viszont szinte biztos, hogy nem csak Paks2, az ukrán konfliktus vagy hasonló, a nyilvánosság számára előre elmondott témák szerepeltek – erről beszélt Mesterházy Attila, a NATO Parlament alelnöke, az Országgyűlés Külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke csütörtök reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Nem biztos, hogy csak ezekről tárgyaltak, hiszen azóta napvilágot látott egy olyan hír az RTL Klubban, hogy lehet, hogy egy magyar bank finanszírozza az egyik francia szélsőjobboldali jelölt, Le Pen kampányát, aki kimondottan oroszbarát jelöltként fut a francia választásokon” – emlékeztetett Mesterházy Attila.

Rámutatott, az, hogy Orbán Viktor azt állította, békemisszióként ment tárgyalni Moszkvába az eszkalálódó orosz-ukrán konfliktus kapcsán, inkább egy kommunikációs fordulat volt, hogy elkerülje a negatív kritikákat, semmint a valóság.

Kérdésre, hogy hol tart most az orosz-ukrán konfliktus, várható-e, hogy kitör a háború, a szocialista politikus nemmel felelt, mivel az szerinte egyik érintett félnek sem érdeke, ellentétben a feszültségek magas szinten tartásával, ami viszont mindkettőnek. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az orosz fél olyan követelésekkel állt a NATO elé, amit az nem fog teljesíteni.

„A diplomáciai út – és ezzel mindenki egyetért – még mindig ad lehetőséget arra, hogy megoldásokat találjanak, ehhez természetesen politikai akaratra van szükség Oroszországban is. Én úgy látom, hogy a NATO és az Egyesült Államok részéről meghúzták világosan azokat a határokat, amikből nem engednek” – jelentette be.

Kiemelte, alapvető szerepe van annak, hogy az EU részéről meghatározó szereplői, Macron és a német politika hogyan tárgyalnak. „Nem az a jó, ha egy konfliktushelyzetben, krízishelyzetben mindenki mindenhol mindenről tárgyal, hanem az a jó, hogy ha ennek világos csatornái vannak, hogy egyrészt az információk se vesszenek el, másrészt ne lehessen kihasználni a különböző mondatok közötti akár leheletnyi eltéréseket.

Tehát én azt gondolom, hogy az a helyes ilyenkor, hogy ahogy elkezdődtek a tárgyalások és a csatornák kialakultak, azokon keresztül folytatjuk a tárgyalásokat természetesen a teljes transzparencia jegyében – és erre az amerikaiak is kimondottan odafigyelnek –, hogy az európai partnereket mindig minden részletről tájékoztassák a tárgyalások során” – hangsúlyozta.