mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. május 24. 09:18

Mesterházy: “az európai bérekre, egészségügyre a magyarok már régen rászolgáltak”

A Strache-ügynek egy tanulsága van: egy gazdaságilag jó mutatókkal rendelkező országban a stabilnak tartott kormány 24 óra alatt megbukott - húzta alá Mesterházy Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Az MSZP országgyűlési képviselője úgy gondolja, egy olyan videónak, ami az osztrák alkancellárt lebuktatta, Magyarországon is lenne következménye. Még akkor is, ha a magyar modellben az orosz pénz közé beépítenek egy fideszes oligarchát, Mészáros Lőrincet.
Mesterházy kérdésre válaszolva elmondta, párhuzamot lát Strache nyilvánvaló hazaárulása és a között, ahogy Orbán az orosz érdekeknek rendeli alá a magyar gazdasági érdekeket. Magyarázatképpen hozzáfűzte, Orbán mindig arra hivatkozik, a nemzeti szuverenitást félt Brüsszeltől, de az oroszok és a kínaiak nyomulásától sosem nem félti. Mesterházy szerint a Strache-botrány a fideszes szavazóknak is üzen, méghozzá azt, hogy Orbán tévutat választott: ha kivágják az Európai Néppártból és valóban a bizonytalan hátterű, Oroszország érdekeit kiszolgáló pártokhoz csatlakozik, akkor Magyarország érdekérvényesítő képessége nagymértékben csökkenni fog. Ezért fordulhat az elő, hogy a szociáldemokrata pártok nagyobb lobbierővel fognak rendelkezni az Európai Parlamentben, mint Orbán Viktor szedett-vedett társasága. Ezért érdemes az MSZP-Párbeszéd közös listájára szavazni, mert ezzel lehet Európa jövőjét jó irányba tenni - közölte.

A migrációt választási témaként kezelő orbáni kijelentéseket úgy kommentálta, egy ország nem képes megállítani, európai határvédelemre és a probléma helybeli kezelésére van szükség. Ismét egyértelművé tette, az MSZP nem akarja lebontani a kerítést és nem támogatja az illegális migrációt.

A kontinens jövőjével kapcsolatban kifejtette, Európát hatékonyabbá kell tenni, sok területen erősebb integrációra, máshol viszont a nemzeti hatáskör megtartására van szükség. A lényeg most az, hogyan szerepelnek az Európa-párti erők a vasárnapi választáson. “Az a program, amiben mi hiszünk, olyan élethelyzetet teremhet a magyar családoknak, amely miatt egyáltalán csatlakozni akartunk az Európai Unióhoz” - fogalmazott. Hangsúlyozta, számukra Európa a minőséget jelenti: az európai egészségügyre, az európai bérekre, az európai nyugdíjakra a magyar emberek már régen rászolgáltak.