mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 25. 11:37

Az orbáni orosz pávatánc ideje lejárt, Magyarországnak felelősen kell viselkednie

Az orbáni orosz pávatánc ideje lejárt, Magyarországnak felelősen kell viselkednie
Kérdés, hogy Oroszország meddig bírja a nemzetközi gazdasági nyomást.

Határozottan lépni kell, mert mindenki sejti, a putyini európai támadás nem biztos, hogy magától megáll Záhonynál vagy az Európai Unió más határánál, ezért jó pár ország már a NATO alapszerződés konzultációs pontjának alkalmazását kérte – erről beszélt Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, a NATO Parlament alelnöke, az Egységben Magyarországért politikusa péntek reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Alapvetően három út áll a NATO előtt: a szankciók általi nyomásgyakorlás útja, a katonai segítségnyújtás, vagy annak elismerése, hogy Putyin következmények nélkül lerohanhatja Ukrajnát. Ezen a ponton az eső lehetőség tűnik a legcélszerűbbnek – mondta Mesterházy Attila. Aláhúzta, Putyin belső körének kell az érdekeltségeit sérteni elsősorban, illetve pénzügyi nyomást kell gyakorolni az országra gazdasági vagy kereskedelmi helyett, mivel például az orosz földgázra szüksége van Európának.

Elmondta, a három balti ország és Lengyelország kezdeményezte a 4. cikkely alkalmazását az azonnali NATO konzultációról. „Úgy érzik, hogy országuk területi integritása és nemzetbiztonsága veszélybe került, ezért ezt a protokollt elindítja a NATO” – erősítette meg a szocialista politikus.

Mesterházy elmondta, a kialakult helyzetben szerinte Magyarország legfontosabb feladata az, hogy támogassa és segítse a közös döntéseket mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban. „A szomszédunkban háború zajlik, pár száz kilométerre a határtól. 150.000 fős magyar kisebbség él Kárpátalján, tehát nem lehet azt mondani, hogy Magyarország ki tud maradni ebből a konfliktusból. (…) Magyarországnak szolidárisnak kell lennie és a menekülteknek minden segítséget meg kell adni” – jelentette be.

Hangsúlyozta, az orbáni politika, a külön utas orosz-barátság, a pávatánc ideje lejárt, mert azzal, hogy a miniszterelnök megbontja az egységet, elárulja az euroatlanti szövetséget és a közösséget cserbenhagyja.

A NATO Parlamenti közgyűlésének alelnöke leszögezte, ki kell állni a szankciók és a diplomácia mellett, és az egyik legsúlyosabb szankcióval, a nemzetközi banki elszigeteléssel párhuzamosan is felszólította a magyar kormányt, hogy ne nehezítse tovább a nemzetközi együttműködést. „Az Európai Unióban döntöttek arról, hogy Oroszországot lekapcsolják a banki SWIFT-hálózatól, de Magyarország azon négy ország közt volt, akik ellenezték ezt” – emlékeztetett.

Kapcsolódó párttagok