Népszabadság
2012. június 12. 12:42

Mesterházy is kinézte magának a külföldet

A környező országok számos vezető politikusával találkozik a következő hetekben Mesterházy Attila, ezzel is erősítve pártja nemzetközi kapcsolatait. Az MSZP elnöke a tervek szerint a következő hetekben tanácskozik Robert Fico szlovák kormányfővel, Victor Ponta román és Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel is.

Mesterházy szombaton a cseh szociáldemokrata párt kongresszusán mond beszédet, és találkozik Bohuslav Sobotka pártelnökkel. Budapesten a finn házelnökkel és az amerikai kongresszus egykori képviselőivel folytat majd tárgyalásokat szintén még a nyár elején, a hónap végén pedig Martin Schulz EP-elnökkel találkozik Münchenben. Ősszel újabb konferenciák kapcsán tárgyal európai vezetőkkel: az olasz szociáldemokraták kongresszusán Pierliugi Bersani főtitkárral, majd a brit Munkáspárt októberi konferenciáján Ed Miliband pártelnökkel fog kétoldalú tárgyalásokat folytatni. Az MSZP vezetőjének környezetéből származó forrásaink hozzátették, hogy Mesterházy augusztus végén részt vesz a Szocialista Internacionálé dél-afrikai kongresszusán, ahol a fokvárosi ülésen újrajelölteti magát a szervezet egyik alelnöki posztjára.

Mesterházy Attila – akinek támogatottsága a legutolsó közvéleménykutatások szerint utolérte a jelenlegi kormányfőét – már régóta komoly hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatok aktívabb ápolására, ez a törekvés pártelnöki pályázatában és a – lapunk által tegnap bemutatott – szocialista stratégiai dolgozatban is kiemelt szerepet kapott. Az MSZP elnöke nemrég az Egyesült Államokban vett részt politikai körúton, amelynek egyik eredménye, hogy a szocialisták kampányfelkészülését várhatóan Barack Obama amerikai elnök tanácsadói fogják segíteni.

(Szalay Tamás Lajos)