MTI/mszp.hu
2011. február 18. 09:19

Mesterházy: két nap alatt két vereséget szenvedett el a kormány

Az MSZP elnöke szerint a médiatörvény kényszerű módosítása után a kormány két napon belül újabb vereséget szenvedett el azzal, hogy a korábbi tervekkel szemben mégsem Magyarországon rendezik meg az Európai Unió keleti partnerségi találkozóját. A szocialista pártelnök az MTI-nek azt mondta: a döntés erős és egyértelmű diplomáciai üzenet a kormány számára.

A döntés egyenes következménye a Fidesz-kormány politikájának, a külvilággal folytatott "szabadságharcának", a médiatörvény körüli konfliktusoknak, és annak, hogy a kormánypártok "hatalmi törekvéseiket szolgáló" alkotmány elfogadására készülnek - reagált a hírre Mesterházy Attila az MTI-nek.

Hozzáfűzte, a magyar soros elnökség csak akkor lehet sikeres, ha a kabinet a belpolitikában is követi az EU közös értékeit, egy demokratikus országban ugyanis elképzelhetetlen, hogy egy politikai erő rendszerváltást hirdetve próbálja bebetonozni hatalmát. Mint mondta, a kormány nemzetközi megítélése az elmúlt időben érezhetően romlott, és annak javítása csak úgy képzelhető el, ha a jövőben partnerségre és nemzeti egységre törekszik, például az alkotmányozásban.