2011. április 29. 21:35

Mesterházy: Ki kell állni a jogainkért!

Orosházán évtizedek óta hagyomány, hogy az 1891-es agrárszocialista megmozdulásra április 30-án este ünnepséggel, fáklyás felvonulással emlékeznek, amelyet éjjelig tartó utcabál követ. 1991-től a Magyar Szocialista Párt Orosházi Szervezete rendezi a programot, amelyen idén Mesterházy Attila, az MSZP elnöke mondott ünnepi beszédet.


Az agrárszocialista megmozdulás 120. évfordulójára emlékezve a volt könyvtár előtti emlékműnél Mesterházy Attila hangsúlyozta: ünnepeljük az 1891-es eseményeket, a munka ünnepét, emlékezünk hazánk Európai uniós csatlakozására, de ünnepeljük az orosházi üveggyártás ötvenedik évfordulóját is. Ennek az eseménysorozatnak talán sohasem volt ennyire aktuális üzenete, mint napjainkban. Hiszen akkor emberek kisebb csoportja – a kirekesztettebbek – úgy döntöttek, hogy kiállnak a saját jogaikért és küzdenek élethelyzetük javításáért.

– Bizony ma Magyarországon megint ki kell állni a jogainkért, küzdeni kell azokért, akik nehezebb sorsban élnek. Ma hazánkban társadalmi, gazdasági és demokratikus válság van. Egy olyan kormány irányítja az országot, amely tudatosan lemondott több millió magyar állampolgárról – hangsúlyozta.

Majd kifejtette, Orosházán is azt gondolják a helyi hatalmasságok, hogy bármit megtehetnek az emberekkel. Megfélemlíthetik őket. A demokrácia viszont akkor kezdődik, amikor nem kell félni, mindenki szabadon elmondhatja: miben hisz és miért akar kiállni. Csak a Parlament falain kívül tudunk egy olyan erős társadalmi erőteret létrehozni, ami megálljt tud parancsolni annak a hatalmi tombolásnak, ami jellemzi a mostani kormányzatot. A politikai verseny rendben van, a politikai leszámolás nincs rendben! Cselekedni kell, mert Magyarország sorsa rajtunk múlik! Ne hagyják magukat, álljanak ki saját magukért, jogaikért, és ebben az MSZP egészen biztosan partnerséget ajánl önöknek. Az a célunk, hogy változtatni tudjunk, és ezért mindent meg fogunk tenni. – zárta ünnepi beszédét Mesterházy Attila.

Ezt követően az MSZP és más társadalmi és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit, majd a fáklyás felvonulás élére állva Mesterházy Attila – Varga Zoltán Békés megyei és Fetser János választókerületi elnök társaságában – fáklyával a kezében végigjárta a szokásos útvonalat, az emlékműtől a piactérig. A több száz fős menetet az utak mentén nagyon sokan nézték kíváncsisággal, és gyönyörködtek a látványban.

Mesterházy Attila beszéde és a rendezvényről készült képgaléria megtekinthető az MSZP Orosházi Szervezete Facebook-oldalán a következő címen: www.facebook.com/mszpoh.