Mesterházy kiakadt Orbánra: Hát hol él ez az ember?

Tényleg fortélyos félelem igazgat; igenis verhető a Fidesz; a medencefűtést támogatja a kormány; bőségesen elegendő a szavazófülkében helytállni - Dunaföldvárra "rántották" le az MSZP vezérkarát Tolna megye szocialistái.

"Két igazgatót szolgáltam óraadóként, de egyik se faggatott, hogy kire szavazok. A mostani meg tudni akarja, mindenáron - hát gebedjek meg, ha megmondom neki az igazat", fakad ki egy hölgy a dunaföldvári strandon. Itt koncentrálódott ugyanis szombaton az MSZP vezetése, Harangozó Tamás invitálta - többek között - az elnökségi tagokat a Tolna megyei szocialisták megyei napjára. "Nem várhatjuk senkitől, hogy hős legyen, bőven elegendő, ha a szavazófülkében mellénk teszi az x-et", magyarázta Lukács Zoltán az asztal körül ülőknek, hogy a csendes ellenállás épp olyan hasznos, mint a hangos protest, senki ne pironkodjon, ha nem mer - egyelőre - nyíltan kiállni.

Bólogatnak a fejek, hogy félelem van, erre rímel a színpadról Mészáros Tamás (vele és Lakner Zoltán politológussal rögtönzött Újságíróklubot az MSZP Tolna megyei elnöke), mondván: most sokkal intenzívebben rejtőzködnek azok, aki nem kérnek Orbán-rendszeréből, ugyanis eddig egyetlen rezsim sem tudta egzisztenciálisan ennyire erőteljesen megfélemlíteni az embereket. Így Mészáros szerint a rejtőzködök a szavazófülke magányáig nem fedik fel pártprefernciájukat - már csak azért sem, mert senki nem garantálhatja, hogy a kérdezőbiztos nem adja ki az adatait. Így elsősorban a publicista szerint elsősorban a Fidesz nem tudja fölmérni, miképp áll, a baloldal biztosabb lehet benne, hogy a bizonytalanok nagyobb része neki fütyül, vagy rosszabb esetben tartózkodik. Ám ez csak egy hipotézis, a bizonytalanok tömege 0,8-1 milliós tömege akkor is egy sötét luk, minden a mozgósításon múlik.


Mindenesetre nem véletlen az MSZP-s helyszínválasztás. Dunaföldvár bizonyította: át lehet törni a félelem és a hallgatás falát, hiszen az időközi polgármester-választáson ez a város bizonyította először, hogy a Fidesz verhető, és az MSZP favoritját (Horváth Zsoltot, a szocialisták megyei elnökhelyettesét) ültette a polgármesteri székbe. Ehhez pedig kellett bátorság és hit, hiszen a Dunaföldvár fideszes országgyűlési képviselője világossá tette, hogy fejlesztés és pénz csak akkor jön ide, ha a kormánypárt embere irányítja a települést.


A leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti jövedelmi különbség csak akkor csökkent, amikor a szocialisták voltak kormányon, az Orbán rezsim viszont tízszeresére hizlalta ezt a különbséget, figyelmeztetett Mesterházy. Ha ez a folyamat folytatódik, akkor a társadalom végképp kettészakad. Éppen ezért, noha saját bevallása szerint Mesterházy is szereti a focit, nem stadionokat kellene 100 milliárdért építeni, hanem a szegény embereket kellene támogatni. Csakhogy amikor az MSZP-elnöke korábban azt kérte számon a parlamentben Orbánon, hogy miért csak a gazdagokat támogatja a kormány, a miniszterelnök azzal a lózunggal próbálta elütni a kérdést, hogy a kabinet politikáját nem lehet ezt ilyen osztályharcos módon megközelíteni. Ugyanis Orbán szerint aki jobban keres, az többet dolgozik és sikeresebb. "Hát hol él ez az ember?" - fakadt ki Mesterházy, hiszen ha ilyen összefüggés lenne a jövedelmek és a szorgalom között, akkor a társadalom csak milliomosokból állna.