Mesterházy kormányt váltott

Szabolcsban már megtörtént a kormányváltás. Az ellenzéki erők miniszterelnök-jelöltje kedden még csak egy farmlátogatáson került kormányzati pozícióba, ugyanakkor több mezőgazdasági szakértelemről tett tanúbizonyságot, mint a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára. Fotók!

Dohányaszaló berendezés, vetőgép, kukorica- és burgonyatároló, pónilovak, növénysátor és egy 40 millió forintos óriástraktor: Gyulaházán farmlátogatáson vett részt Mesterházy Attila.

S ha már ott volt, nem hagyta ki a ziccert, hogy legalább egy fotó erejéig ne cserélje le a 800 köbcentis sporttúra motorját egy közel nyolcezressel dübörgő traktorra. A kormányváltó hangulatba kerülő miniszterelnök-jelölt első kérdése persze a „hogyan működik ez?” volt, ám az egyik gazda segítségével hamar beindította a vontatót, és a traktorról már úgy szállt le, hogy „Ati fiam is biztos örült volna, ha itt lehet velem”.

A burgonyatároló melletti farakás rendeltetését firtatva aztán a farmtulajdonos némi aktuálpolitikát is vitt a találkozóba: „nem akarjuk ezt a rezsicsökkentést tovább fokozni” – mondta mosolyogva.

A kukoricasilóban parkoló mintegy 20 tonna termésről kiderült, hogy a környéken működő felvásárlócég csődközeli helyzete miatt áll még mindig a farmon. Mesterházy azon kérdésére válaszolva pedig, hogy mit kéne tenni ahhoz, hogy ilyenek a jövőben ne legyenek, a tulajdonos az MSZP által is támogatott szövetkezetek mellett tette le a garast.

Társítani kell az embereket, mert a kis családi gazdaságok képtelenek versenyképesek maradni – fejtegette. „Meg aztán az sem baj, ha az államtitkár meg tudja különböztetni a kukoricát a napraforgótól, mert ez a mostani még erre se képes” – tette hozzá. Mi pedig azon tűmődtünk, Fazekas Sándor melyik helyettesére célozhatott? Budai Gyulára? Czerván Györgyre? Netán a földprogramokért felelős Bitay Mártonra?

A bejárás végén Mesterházy gratulált a farm vezetőjének a sikeres vállalkozásához, és persze a pálinkakóstolás sem maradhatott el. A szabolcsi szilva mellé frissen sütött kolbász, valamint friss kenyér és savanyúság került az asztalra.