Mesterházy: minden támadás erősebbé teszi az összefogást

Az ellenzéki összefogás azért jött létre, hogy "igazságos, modern, európai, új magyar köztársaságot építsünk", hogy Magyarországon megint legyen demokrácia, igazság, jólét, gazdasági növekedés, legyenek új munkahelyek - jelentette ki Mesterházy Attila pénteken Zalaegerszegen.

Az összefogás miniszterelnök-jelöltje a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartott lakossági fórumon azt mondta: "mi a nemzet érdekében, a magyar emberek sikere érdekében hoztuk létre ezt az összefogást, mert abban hiszünk, hogy az a politika, amit képviselünk, az a magyarok javát szolgálja".

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről szóló jelentések nyilvánosságra hozatalára utalva úgy fogalmazott: ha arra gondolnak, hogy ettől az összefogás összeomlik, tévednek, mert "minden ilyen támadás erősebbé teszi".

Felidézte, hogy 2011 júniusában azt kérte a belügyminisztertől, hozza nyilvánosságra az összes adatot és jelentést az őszödi beszéddel kapcsolatban. Akkor a Belügyminisztérium a közleményében azt írta, nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem, most, a választások előtt alig egy hónappal viszont csak "a pártpolitikai érdeküket szolgáló" részt hozták nyilvánosságra - mondta.

A többször tapssal megszakított fórumon az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy a "mocskolódás" már elkezdődött, igaztalan vádakkal támadják az ellenzéki jelölteket. Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert említette, akit azzal vádoltak, hogy nem jogszerűen járt el bizonyos ügyekben. Most "bíróság mondta ki, hogy ez hazug, aljas vád volt a miniszterrel szemben" - tette hozzá. Van még igazság Magyarországon, hiába akarja a Fidesz manipulálni az igazságszolgáltatást, "a bíróság nem politikai megrendeléseknek tesz eleget" - jegyezte meg.

Délelőtti, nagykanizsai kórházi látogatására utalva úgy fogalmazott: teljesen véletlenül "Bolse Viktor" is kórházba látogatott, a szekszárdiba. Mesterházy Attila szóvá tette, hogy utána a sajtótájékoztatón őt arról kérdezték, hazudott-e az áfacsökkentés kapcsán 2006-ban, de Orbántól vagy frakciójának tagjaitól "nem kérdezték meg, hogy hazudott-e", amikor két hét alatt közbiztonságot ígért, egymillió munkahelyet, több pénzt az oktatásnak, az egészségügynek, miközben "minden évben százmilliárdokat vettek ki" több szférából.

Számon kérte a kormánypártokon, hogy néhány héttel a választások előtt nincs programjuk, s csak az az üzenetük, hogy csökkentik a rezsit. A Népszabadság egyik, a KSH adataira alapozott cikkéből idézve azt fejtegette: a Fidesz-kormány a gázár-kompenzációt eltörölve 470 ezer embernek 20 százalékkal emelte meg a rezsiköltségét 2010-ben, majd 2011-ben további 5,7 százalékkal, 2012-ben pedig 6,2 százalékkal növelte a gáz árát. "A rezsicsökkentéssel saját korábbi intézkedéseinek következményei ellen harcol a kormány", s az is hazugság, hogy a szocialistáktól kellene megvédeni a rezsicsökkentést, mert annak minden lépését az MSZP megszavazta a parlamentben.

Ez a rezsicsökkentés azonban "igazságtalan és nem fenntartható, de senki nem akarja elvenni vagy visszacsinálni" - hangsúlyozta. Az MSZP azt javasolta, hogy jövedelmi vagy mennyiségi korlátja legyen, és ezért támogatják, hogy európai uniós forrásokból hőszigetelésre, nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre fordítsanak pénzt.

Mesterházy Attila az államadósság témájára rátérve azt hangoztatta, hogy a miniszterelnök harcot hirdetett az ellen, de az "államadósság győzött", történelmi csúcson, 80 százalék fölött van ma már a GDP-hez képest. Annak ellenére nem tudták csökkenteni, hogy "elvették a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, 3200 milliárd forintot", 27 százalékra emelték az áfakulcsot, növelték az adókat, és majdnem harminc új adót vezettek be az elmúlt négy évben.

Felemlítette, hogy a 2010-es kormányváltáskor 265 forint volt egy euró, most pedig 310 fölött jár az árfolyama, a benzin és a gázolaj ára pedig 410 forint felett van. A foglalkoztatottsági adatokról azt mondta: "a miniszterelnök büszke, hogy ilyen történelmi magasságokban még nem volt", de ennek egy jelentős része, 200 ezernél is több ember közmunkás, ami nem fenntartható hosszú ideig, 110-120 ezer ember pedig külföldön dolgozik.

"Ötszázezer ember hagyta el ezt az országot az elmúlt négy évben, 1956 után nem hagyta el ennyi" - fogalmazott a baloldali miniszterelnök-jelölt. Ők nem kalandorok, hanem kényszerből mentek el, mert nem volt munkájuk, miközben nyelveket beszélnek, megfelelő szakmai képzettségük van - tette hozzá.

"Azok mennek el, akik a magyar gazdaságot is a hátukon tudnák vinni", de a többség soha nem akar már visszajönni. "Ez nemzeti sorstragédia", és a családoknak is hatalmas probléma - mondta Mesterházy Attila.

Magyarország legnagyobb problémájának nevezte a munkanélküliséget, ezért a következő kormány legfontosabb feladata olyan munkahelyek megteremtésének a segítése, amelyek "tisztességes bért is adnak az embereknek". Az összefogás programja arról szól, hogy jelentősen növelnék a munkalehetőségeket, és tudásra alapozó gazdaságot képzelnek el, nem szeretnék, ha "összeszerelő üzem" lenne Magyarország.

A baloldali politikus kifejtette: programjuk öt társadalmi pillérre, a gyerekekre, a nőkre, a munkavállalókra, a kis- és közepes vállalkozásokra és az idősekre épít. "Ez az öt társadalmi csoport, amely nyerni fog a kormányzásunkkal" - hangsúlyozta Mesterházy Attila.