mszp.hu | Európai Unió
2020. december 14. 14:12

Mesterházy: Nem a jogállamisági mechanizmustól kell várni a kormányváltást, hanem az ellenzéktől

Mesterházy: Nem a jogállamisági mechanizmustól kell várni a kormányváltást, hanem az ellenzéktől
Megszületett a jogállamisági megállapodás, de míg az kifejti hatását, sokat kell tenni a hazai politikában is – hangsúlyozta Mesterházy Attila, MSZP-s képviselő, a Külügyi bizottság alelnöke hétfő reggel az ATV-Start című műsorában.

„Van jogállami mechanizmus, az Európai Parlament nyomásának volt értelme, de praktikusan a miniszterelnök is kapott mozgásteret a belpolitikai tevékenységéhez” – mondta el saját véleményét a szocialista politikus, aki szerint Brüsszelben mindig hasonló, az érintett tagállamok és az EU számára is győzelemként tálalható kompromisszumok szoktak születni.

Aláhúzta ugyanakkor, a jogállamiságot elsősorban itthon kell megvédeni. „Én mindig ezt mondtam, hogy aki azt várja, hogy az új amerikai adminisztráció az új elnökkel majd odacsap az asztalra, vagy az EU rákényszeríti a kormányt, hogy veszítse el a választásokat, az téved, hiszen ezek nem így működnek. Az ellenzék akkor jár el helyesen, ha magunk készülünk arra, hogy hogyan fogjuk a választópolgárokat megszólítani. (…) Már tett is nagy lépéseket az ellenzék ebben az irányban, hiszen egy körzetben egy ellenzéki jelölt fog szemben állni a fideszesekkel” – emlékeztetett.

Kifejtette, a Momentum ötlete az első választók megszólításáról szerinte is jó ötlet. „Így egyfajta elérése már megtörténik az első szavazóknak, ez segíti az ellenzék 2022-es választási győzelmét, amire most van a legnagyobb esély”.

Kérdésre Mesterházy Legény Zsolt diplomata útlevelének szükségességéről is szólt. „Az MSZP kérte külpolitikai kapcsolatok segítése céljából a diplomata útlevelet, ez jogilag rendben lévő folyamat, erre van joga, lehetősége a pártoknak. A Szájer-ügy kapcsán viszont javasoltam, hogy jó lenne átvilágítani az EP-képviselőket is, gondoljuk át a törvényt, és vonjuk bele őket is”.

A Külügyi bizottság alelnök Szijjártó Péter, külügyminiszter bizottsági meghallgatását a felelősséghárítás csimborasszójaként értékelte. „Volt egy „termelési értekezlet”, ami alapvetően nem is külpolitikai témákról szólt, hanem arról, hogy hol, mennyit, mi mindent szerzett be a Külügyminisztérium. Megkérdeztem a külügyminisztert, hogy hogy alakultak ki a lélegeztetőgép-beszerzések számai. A válasz az volt, hogy ők kapták ezt a számot, és ez alapján történt több, mint 16.000 lélegeztetőgép beszerzése”.

Mesterházy rámutatott, mindez azért érdekes, mert korábban mindenki arról beszélt, hogy legrosszabb esetben 8000 lélegeztetőgép beszerzésére van szükség. „Ez pont a duplája annak, mint amennyi indokolt lehetett volna.

Ugyanabban az időszakban más országok jóval olcsóbban be tudtak szerezni ilyen gépeket, tehát a magyar külügynek vagy ennyire gyenge a tárgyalóképessége, hogy csak nagyon rossz üzletet tudtak kötni, vagy nem is az volt a cél, hogy jó üzlet legyen, hanem valamilyen zsebek megtöméséről szólt az egész. Szerintem valószínűleg a másodikról van szó, de ezt meg fogjuk tudni” – ígérte Mesterházy Attila.