mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. november 21. 12:48

Mesterházy: Nem sodródunk bele a háborúba, ez nem történhet meg

Mesterházy: Nem sodródunk bele a háborúba, ez nem történhet meg
Magyarország biztonsági fenyegetettsége nem változott, nem sodródhatunk bele a háborúba, ilyen nem történhet meg – reagált Mesterházy Attila szocialista politikus, a NATO Parlamenti Közgyűlésének korábbi alelnöke hétfőn Orbán Viktornak arra a mondatára, miszerint „jól látszik, hogy lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba”.

„A szomszédban háború van, balesetek előfordulhatnak, de (...) ez nem azt jelent, hogy belesodródunk a háborúba. A belesodródás (...) azt jelenti, hogy részt is veszünk, vagy részt kell vennünk valamilyen formában ebben a háborúban. Ez teljesen világos, hogy ilyen nem történhet meg. A NATO területét az oroszok nem támadják. Magyarország NATO-tag, tehát ez garantálja a biztonságunkat. (...) Úgyhogy Ilyen értelemben nem változott szerintem Magyarország biztonsági fenyegetettsége, ugyanott vagyunk, ahol eddig” – szögezte le Mesterházy az ATV Start című műsorában hétfőn.

Azzal érvelt: a véletlen balesetnek tűnő lengyelországi rakétabecsapódás után az oroszok rögtön elhatárolódtak és mindent megtettek, hogy kinyilvánítsák, „nekik ehhez semmi közük nincs”.

Mesterházy szerint az ukrajnai háború egyelőre lokalizált, Orbán pénteki mondata pedig „belpolitikai használatra” hangzott el, csakúgy, mint amikor Orbán kijelentette: ő soha semmilyen szankciót nem támogatott, „kivéve azt a nyolcat, amit hoztak az EU-ban, hiszen mindegyiket megszavazta a magyar kormány”.

„Én értem, hogy most a belpolitikai kommunikációban ez gondot okoz, próbálják ezt áthangolni, hogy a fideszes szavazók elhiggyék, hogy Orbán Viktor ellene volt a szankcióknak, eközben mindegyiket megszavazta” – jegyezte meg Mesterházy.

A V4-ek elmaradt pozsonyi találkozójáról azt mondta: Orbán „csinált a V4-ekből V1-eket”, elszigetelődött a szervezeten belül, ahogy Európában is.

„Én úgy látom, hogy az Európai Unió olyan helyzetbe hozta Orbán Viktort, hogy tulajdonképpen feltett kézzel, és, bocsánat, letolt gatyával kell menni pénzt kuncsorogni Európába” – mondta a politikus.

Kiemelte: az Európai Bizottság által a mostani tárgyalási folyamattal elért változtatások a jogállamiság és a korrupció szempontjából „figyelemreméltó történelmi változások tudnak lenni”, melyek alapvetően fontosak a magyar jogállamiság helyreállítása szempontjából Magyarországon.

„Ebben az Európai Unió nagyon sokat tesz a magyar emberek érdekében” – szögezte le Mesterházy, hozzátéve: tehát nem igazak Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter szavai, hogy csak „kisebb (...) szépészeti műtétet” kell Magyarországnak végrehajtania.

Az Ukrajnával kapcsolatos béke- vagy tűzszüneti tárgyalásokról Mesterházy azt mondta: a békekötés nagyon hosszú folyamat lesz, bár zajlanak „reménykeltő”, „vagy legalábbis nagyon érdekes” tárgyalások.

Döntést hozni az ukránok nélkül „nem szabad és nem (...) is lehetséges”, de érthető, hogy orosz oldalról az amerikaiak bevonása alapvető feltétel – szögezte le.

Hozzátette: „Én nem tartanám jó megoldásnak, hogyha visszatérnénk (...) az imperializmusnak a korához, amikor nagyhatalmak megegyeztek kisebb országoknak a határairól, és befolyási övezetekbe sorolták oda ezeket az országokat”, ahogy az korábban Magyarországgal is történt.