MTI/mszp.hu
2011. február 11. 10:23

Mesterházy: nincs alkotmányozási kényszer

A szocialisták nem legitimálják az alkotmányozás folyamatát, mert károsnak tartják, ezért nem támogatják a "miniszterelnök politikai rendszerváltását" - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője pénteken a Parlamentben az államfővel való egyeztetése után, megerősítve: továbbra is azt gondolják, nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon.

Az alkotmányozási folyamatot nem most, nem ilyen formában kellene Magyarországon elvégezni - értékelte Mesterházy Attila.

Mint emlékeztetett, pártja többször kérte, hogy az EU soros elnöksége idején ne ilyen témával foglalkozzon az Országgyűlés, hanem például a gazdasági növekedés biztosításával, a válságkezeléssel, valamint a munkahelyteremtés kérdésével. Egyetlen demokráciában sem elfogadott az, ahogyan az alkotmányozási folyamatot a kormány bonyolítja - értékelte.

Harangozó Tamás szocialista képviselő, aki elkísérte a frakcióvezetőt a találkozóra, Szájer József fideszes EP-képviselő csütörtöki bejelentésére úgy reagált: néhány héttel ezelőtt még azt a koncepciót fogadták el, hogy a kormány nyújtja be az Országgyűlésnek - az igazságügyi miniszteren keresztül - az új alkotmány szövegét, azonban csütörtökön azt közölték, hogy egy háromtagú "pártbizottság" teszi ezt meg.

Az MSZP az alkotmány-előkészítő eseti bizottság munkájának elején részt vett, azonban egyetlen javaslatát sem vették be az új alkotmány koncepciójába - hívta fel a figyelmet.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva megerősítette, az MSZP már elkészítette a maga alkotmánykoncepcióját, annak szövegét a frakció vasárnapi ülésén véglegesítik. Közölte, pártja számára elfogadhatatlan, hogy a Fidesz egy úgynevezett "magalkotmányt" szeretne elfogadtatni, az MSZP egy teljes alkotmányban hisz.