2011. február 14. 10:23

Mesterházy: Orbán duplán hazudtolta meg magát

Orbán Viktor ma kétszeresen is meghazudtolta magát - mondta Mesterházy Attila a kormányfő napirend előtti felszólalását követő sajtótájékoztatóján.

Az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor a Parlamentben ma arról beszélt, hogy a Fidesz államcsőd közeli állapotban vette át az országot, miközben Angela Merkel német kancellárnak, illetve a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak korábban már eldicsekedett a Bajnai-kormány kiváló válságkezelő teljesítményével.

Igen sok érdekességgel szolgált a miniszterelnök mai expozéja - kezdte tájékoztatóját Mesterházy Attila. Érdekes volt például betekintést nyerni az orbáni hatalomgyakorlás mechanizmusába - mondta arra utalva, hogy a kormányfő szavai szerint a multinacionális cégekre kivetett válságadóra a későbbi tárgyalások alkupozíciójának megalapozása miatt volt szükség. "Először megzsaroljuk a partnereinket, majd leülnénk velük tárgyalni?" - tette fel a kérdést a MSZP frakcióvezetője.

A Fidesz-KDNP által bevezetett egykulcsos adórendszer kapcsán Mesterházy Attila azt javasolta Orbán Viktornak, hogy utazzon le vidékre, nézzen körül, hogy ott mennyit és mennyiért dolgoznak emberek, s ezután állítsa, hogy egy menedzser többet tesz, mint például egy három műszakban beosztott gyári alkalmazott vagy mezőgazdasági idénymunkás.

Az adórendszerrel kapcsolatos szocialista álláspontot elismételve kijelentette: az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer igazságtalan, az MSZP számára elfogadhatatlan, ezért ma átfogó módosító javaslatot nyújtott be a Parlamentnek.

Orbán Viktor ismét az emberek megvédéséről beszélt, de arról nem szólt, hogy miként fogja a Fidesz garantálni, hogy az új adórendszeren senki ne veszítsen - mondta Mesterházy. Milyen védelem az olyan, amelyben a tőkét kevésbé adóztatják mint a munkát? Hogy lesz így több munkahely? Milyen védelmet nyújt a svéd nyugdíjmodell? - sorolta a kérdéseket.

A Fidesz a jómódú felső középosztály támogatja a társadalom végletes kettészakadása árán is ez az MSZP számára elfogadhatatlan. Más stílusra, más politikai tartalomra lenne szükség az ország problémáinak megoldásához. Éppen ezért Orbán Viktornak is érdemes lenne áttanulmányozni a szocialisták által benyújtott indítványokat - zárta mondandóját az MSZP pártelnök-frakcióvezetője utalva rá, hogy a kormányfő hiányolta az építő szocialista javaslatokat.